Sminkekunstneren, Jazmine

Et samfunn uten sminke er et samfunn uten kunst. Jazmine Sullivan synger om jenta som har valgt vekk alt for å vie seg til mascaraen.

Jazmine Sullivan befolker sitt musikalske univers med en rekke kvinneskikkelser, en trøblete, lidenskapelig og forfengelig gjeng, fightere alle som en.  (AP Photo/ H. Rumph Jr)
Jazmine Sullivan befolker sitt musikalske univers med en rekke kvinneskikkelser, en trøblete, lidenskapelig og forfengelig gjeng, fightere alle som en. (AP Photo/ H. Rumph Jr) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt den, historien om den kinesiske mannen som saksøkte kona si fordi hun fødte ham stygge barn. Da skjønte mannen at kona hadde lurt ham, at det fine utseendet hennes skyldtes plastisk kirurgi og ikke gode gener. Ergo skilsmisse. Ergo rettssak. Du har kanskje trodd på den også? Vel, den er en bløff. En altfor god historie - konstruert ved hjelp av narrativ plastisk kirurgi. Og den har fått mange stygge antifeministiske barn rundt om kring på det ganske internett. Det er bare å google litt.  

Det finnes menn som ser på all sminke med dyp skepsis. Men for modernismens far, Charles Baudelaire, var sminken en kunstform på linje med alle andre kunstformer. Kunstens oppgave — og dermed altså sminkens — var å overtrumfe en stygg, ond og ubarmhjertig natur. «Sminkekunsten,» skrev Baudelaire, «behøver ikke å skjule seg selv eller prøve å gjøre seg usynlig, den bør tvert imot stilles til skue, om ikke med skapaktighet, så i hvert fall med en slags oppriktighet» («Kunsten og det moderne liv», s. 121, overs. Arne Kjell Haugen).

Jeg tenker på dette med å stille sminkekunsten til skue - med oppriktighet - når jeg hører på Jazmine Sullivans nye singel, «Mascara», som handler om en kvinne og sminken hennes. Men jeg tenker også straks at det er typisk at jeg, som er mann og ikke sminker meg, griper til Charles Baudelaire, en mannlig, kanonisert og for lengst avdød hvit europeisk forfatter når jeg skal driste meg til å skrive om dette som jeg jo egentlig ikke har peiling på, altså sminken og dens plass i en kvinnelig livsverden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.