Sminker opp Grand Prix

Miriam Mercedes brøsjes opp til Melodi Grand Prix-finalen lørdag, et show som har gjennomgått en ansiktsløftning. Daukjøtt og euro-schlagere er fjernet. Tilbake står et moderne show med oppdatert pop. Hvordan skal vi kunne hate dette?

Vi som liker EuroSong-kitsj og Grand Prix-camp går dårligere tider i møte. Ungdommen erobrer scenen. Borte er gubbene. I NRKs Studio 1 på Marienlyst vrimler det av artister som kunne vært barn av Tor Endresen og Jahn Teigen.

De som vil irritere seg over en Stephen Ackles, må finne en annen kanal enn NRK1 lørdag kveld.

- Gruer meg

På en scene som glinser i metallic hvit og bader i fargespill, skal ti artister levere det mest moderne som noen gang er presentert i norsk Grand Prix-sammenheng. Stort sett er det bare Arnold B. Family som har en låt som henger litt igjen i et tradisjonelt GP-univers.

- Jeg har vært helt cool til nå. Se på meg, jeg renner vekk - og jeg som aldri svetter. Jeg gruer meg, men jeg vet det går bra lørdag.

Miriam Mercedes sitter i sminken . I bagasjen har hun er saftig rhythm'n'blues-låt, full av soul og gospel.

27-åringen fra Drammen, som kom med familien som flyktning fra Chile til Norge som ettåring, har 15 års erfaring fra kor. Nå har hun flyttet til Oslo sammen med samboer og datteren Jazzmine (5 mnd).

- Nå skal jeg satse på to ting, familien og artistkarrieren. Er like mye inspirert av PJ Harvey, Portishead og Mahalia Jackson, sier Mercedes, som har en stemme som kler navnet.

Wentzel vinner?

Årets beste låt heter «If», og er skrevet av Hilde Heltberg. Den framføres med arrogant distanse av Leif Anders Wentzel (29), sønn av musikeren og orkesterleder Geir Wentzel. At fagjuryen fersker det, tar jeg som en selvfølge, men hva det norske folk med telefonen som stemmegaffel lander på, er vanskelig å si.

- Jeg stiller opp i GP for å vinne. Hilde Heltberg ringte meg, jeg hørte låta og sa ja. En god poplåt kan jeg synge hvor som helst, sier Wentzel - kjent fra bl.a. Smuget-bandet Power Supply.

- Hilde har ermet full av knallbra låter, så det blir nok en cd-utgivelse etter hvert.

Første prøvedag

Det er hektisk på den første prøvedagen, med stort sett ferskinger i tv-sammenheng. Bare Jan Werner og Børud-familien har vært med på sirkuset før.

Børud-gjengen gir seg ikke. De var med i 95 og 96. I kulissene ammer Linda Børud Lindeh sin lille Dennis på fem måneder:

- Han har vært litt småsyk. Nå er han sulten og sliten.

I garderoben er det hektisk. Jan Werner er tidlig ferdig med prøvene, og fyker av gårde med et «takk for sist».

Artister hilser på hverandre for første gang. Jorun Erdal - som tidlig på 90-tallet tok artistnavnet Jo Irene (med engelsk uttale) før hun ble Hege Schøyens og Øivind Bluncks faste syngedame - er entusiastisk publikummer.

Og seint, men godt, kommer Dag Finn Strøm, ti år eldre enn sist vi så ham. Da som tupert popstjerne i Sha-Boom.

Jo da, det koker i studio før sending.