Smith for fred

Rockelegenden Patti Smith kalte inn til pressekonferanse for å lansere sitt nye album, men endte opp med å prate om krig og terror.

LONDON (Dagbladet): Etter å ha levd et langt liv i rockeverdenen, har Patti Smith ennå ikke gitt opp. Hun tror at mennesker kan bli enige gjennom å kommunisere, og hun betrakter sin siste plate «Trampin» som et innlegg i samfunnsdebatten: mest mot krigen i Irak.

- Vi snakker om mennesker. Når vi sitter hjemme i stua og ser bilder fra krigsområdene på tv, er det virkelige mennesker vi ser. Det må vi ikke glemme, sa Smith under pressekonferansen i London i går ettermiddag.

Tror på kommunikasjon

En av låtene på plata «Radio Baghdad» går rett til kjernen. Smith forteller at hun gjorde mye research før hun skrev akkurat den sangen.

- Den sangen viser det jeg vil gjøre med musikken. Jeg vil adressere sangen til Irak. Før jeg skrev den studerte jeg historie, matematikk og religion. Det bør man gjøre for å få innsikt i det som skjer, og forstå situasjonen, sier Smith.

Hun mener at kunnskap om andre mennesker er nøkkelen til fred. Slik kan man også bekjempe terrorisme.

- Alle terrorister er ikke gale kriminelle. Også i forhold til disse miljøene må man prøve å skape en dialog, sier rockelegenden.

Hun forteller at hun under krigen mot Irak flere ganger har prøvd å komme til orde i de store mediene med sine synspunkt uten å lykkes.

Våpen

- Musikken er mitt våpen. Nekter de å spille musikken min på radiostasjonene, får vi gå ut på gata og spille for folk, sier hun.

Albumet er det første på tre år, og til sommeren legger hun ut på turné med bandet. Da blir det også gjensyn med det norske publikumet for første gang siden 1976. Det er foreløpig ikke bekreftet hvor i Norge hun skal opptre.

- Det skal bli artig å komme tilbake til land som vi ikke har besøkt på noen år, sier Smith.

Når hun ser tilbake på åra i bransjen, innrømmer hun at hun er skuffet over det politiske engasjementet som er forsvunnet. - Det er på tide å våkne opp. Jeg er skuffet over min generasjon. På den annen side kan jeg se tilbake på hva jeg selv gjorde og ikke gjorde. Under Vietnamkrigen satt jeg for meg selv og skrev musikk og dikt. Jeg var ikke der ute.

Hun advarer mot at folks engasjement skal stoppe ved å gå i en gatemarsj eller skrive under på et protestskrift. Først når man står sammen over tid blir man en motvekt, mener artisten, som synes at amerikanske myndigheter har brukt 11. september til å skape frykt og nasjonalisme.

- Det er det klimaet som er i mitt land nå. Vi må begynne å skape en ny atmosfære, sier Smith.

TIL NORGE: Patti Smith kommer til Norge i løpet av sommeren. I går presenterte hun sitt nye album i London.