Smittet mat på alles fat?

Næringsmiddeltilsynet skal sørge for at alle matvarer er helsemessig trygge, enten de er norskprodusert eller importvarer. Vil den nye veterinæravtalen med EU svekke kontrollmulighetene og gi norske forbrukere smittet mat?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi importerer mye mat til Norge. Utvalget av frukt og grønt, korn og kornprodukter, sukker, kaffe, te og krydder ville ikke vært det samme uten importvarer. Derimot importerer Norge nesten ikke animalske produkter (kjøtt, melk, ost, egg osv). 98 prosent av kjøttet nordmenn spiser er fra norske husdyr. Det er de animalske varene EUs kontrolldirektiver omfatter.

Stortinget skal ta stilling til om Norge skal innrette sin kontroll av importerte animalske matvarer etter de samme regler som gjelder mellom EU-landene. Skåret til benet er det sentrale i avtalen at avsenderlandet har ansvaret for at matvarer er kontrollert og funnet i orden for eksport. Hjemlandets myndighet autoriserer eksportbedriftene. I prinsippet forutsettes matvarer fra andre EU/EØS-land, og kontrollen av disse, likeverdig med vår egen. Dermed skal det ikke være nødvendig med grensekontroll, det vil si å holde importpartier systematisk i arrest inntil prøver er tatt ut og analysert.

Så blir spørsmålene: Hvordan er matvarene i EU. Stoler vi på kontrollen i avsenderlandet? Hvilke kontrolltiltak kan norske myndigheter sette inn når grensekontrollen avskaffes? Og ikke minst: vil vi få mer import til Norge? Aller først: Norge har allerede overtatt det meste av EUs regelverk når det gjelder krav om helse og hygiene i næringsmiddelproduksjon. EU-lovgivningen, som vår egen, stiller krav om at alle matvarer skal være helsemessig trygge. Illustrerende er det at inspektører fra Eftas overvåkingsorgan, ESA, reiser rundt på norske kjøttbedrifter og fiskeribedrifter og sjekker den hygienske standarden mot kravene i EUs direktiver.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer