DEBATT

Coronaviruset:

Smittetallene er totalt meningsløse

Sannheten er at tallene for mange land er verre enn totalt meningsløse: Det skjuler enorme virusutbrudd i akkurat de landene som har minst ressurser til å håndtere dem.

KONTROLL?: Det er ikke slik at et lavt antall bekreftede tilfeller av coronasyken betyr at et land har få syke, og det betyr heller ikke at myndighetene der har gjort en god jobb med å holde sykdommen under kontroll. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
KONTROLL?: Det er ikke slik at et lavt antall bekreftede tilfeller av coronasyken betyr at et land har få syke, og det betyr heller ikke at myndighetene der har gjort en god jobb med å holde sykdommen under kontroll. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Verden over har vi nå over 4 millioner bekreftede tilfeller av sykdommen covid-19, og snart 300 000 koronadødsfall. Men betyr disse tallene egentlig noe som helst? Sannheten er at de for mange land er verre enn totalt meningsløse: Det skjuler enorme virusutbrudd i akkurat de landene som har minst ressurser til å håndtere dem.

Det er for eksempel lett å tro at Afghanistan, med sine under seks tusen bekreftede smittetilfeller og 136 døde gjør det godt – litt bedre enn Norge faktisk. Men basert på tilfeldig testing av 500 mennesker i Kabul forrige uke anslår man nå at en tredjedel der er smittet. Det betyr 1,4 millioner tilfeller bare i hovedstaden – 250 ganger det offisielle tallet for hele landet.

Veldig mye av variasjonen mellom land og over tid i antall bekreftede tilfeller er drevet av hvem og hvor mange som blir testet. I enkelte land, som i Norge, tester man mange og nokså målrettet. Da kan antall bekreftede tilfeller av sykdommen gi god informasjon.

Men i mange land har testingen vært elendig. Første februar hadde Sør-Korea testet over 100 000 – USA bare 472. Delstaten Florida hadde ikke fasiliteter til å teste i det hele tatt. I Burundi pekte anonyme leger på et enkelt regnestykke i slutten av mars. De mente det var helt sant at ingen så langt hadde testet positivt for coronaviruset i landet – men ingen hadde testet negativt heller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer