DEBATT

Debatt: Ullevål sykehus

Smittevern legger premissene for fremtidens sykehus

Det blir selvfølgelig langt tryggere å være pasient i nye moderne sykehus, enn i dagens gamle - også med tanke på smittevern.

Foto Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
Foto Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For noen hundre år siden slapp man ikke inn smittebærende pasienter på sykehus. I dag håndterer Oslo universitetssykehus pasienter med smitterisiko, til tross for at mange av byggene er uegnet med tanke på smittevern. Med nye sykehus, kan vi møte fremtidige utfordringer langt bedre.

Bjørg Marit Andersen skriver i Dagbladet 19. september «Just Ebbesen vil bygge først og planlegge etterpå». Som jeg skrev i min replikk til Andersen tidligere, deler jeg hennes engasjement for å sørge for at vi får nye gode sykehus, spesielt med tanke på hvordan vi best kan redusere faren for smitte.

Det er ikke slik at sykehuset skal bygges før det planlegges. Vi har planlagt de fremtidige sykehusene over flere år, og vi skal planlegge i ytterligere tre år før det er aktuelt med byggestart. Bygningsmessige tiltak for å redusere faren for smitte utgjør en vesentlig del av kostnadsdrivere i sykehusprosjekt.

I konseptene for nye sykehus er det planlagt bygningsmessige tiltak, blant annet når det gjelder akuttmottak, overtrykk, luftsmitte, desinfeksjon av pasientrom og utstyr, desinfeksjonsrom, en vurdering av ensengs- versus flersengsrom, intensiv, kontaktsmitte, laboratorier, operasjonsområder, poliklinikk og spesialrom, renhold, sengevask og sterilsentral.

Det blir selvfølgelig langt tryggere å være pasient i nye moderne sykehus, enn i dagens gamle - også med tanke på smittevern.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer