Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Smittsom Ivanka-feber rammer «bling-generasjonen»

Utbruddet i Kina er så kraftig at eksperter leter etter årsaken.

STOLT MOR: Ivanka Trump med sin femårige kinesisktalende datter Arabella. Foto: AFP / NTB Scanpix
STOLT MOR: Ivanka Trump med sin femårige kinesisktalende datter Arabella. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

«Iwanka re», som er den kinesiske betegnelsen på diagnosen, skjøt for alvor fart under årets feiring av kinesisk nyttår. Da var president Donald Trumps datter Ivanka og hennes barn gjester i nyttårsselskapet hos den kinesiske ambassadøren til Washington DC. Trump-familien tok kineserne med storm.

Ivanka Trump ønsket godt kinesisk nyttår ved å legge ut et klipp på Instagram der hennes fem år gamle datter Arabella synger en kinesisk nyttårssang på flytende mandarin. 60000 kinesere likte den umiddelbart på Weibo. Suksessen ble gjentatt under toppmøtet mellom Donald Trump og Xi Jinping i Mara-a-Lago i begynnelsen av april. Da sang lille Arabella en tradisjonell kinesisk sang for Kinas presidentpar. Seansen ble naturligvis overført på statlig kinesisk TV, og klippet ble delt mer enn to millioner ganger på sosiale medier.

Dermed er Ivanka blitt USAs fremste Kina-ambassadør, uformelt riktignok, med status som rollemodell for fremadstrebende kinesiske kvinner. At en kapitalistarving med en far som stadig omtaler landet i truende vendinger skal gjøre slik lykke i røde Kina, er så spesielt at selv et seriøst nettforum som ChinaFile har innhentet forklaringer fra sinologer.

Rebecca E. Karl, forfatter og historiker ved New York University, kaller det et sammenfall av «de kleptokratiske, nepotistiske tendensene som finnes i Kinas elite med tilsvarende tendenser i amerikanske elitekretser». Hun er verken overrasket eller sjokkert over at «en veldig hvit, veldig blond og veldig patriarkalsk-støttende kvinne – som ikke stiller et eneste spørsmål ved et nedarvet urettferdig system av sosial reproduksjon, som har gitt henne og familien alle fordeler i verden – blir et ikon i Kina». Det dreier seg utelukkende om overflatisk sukkerspinn, egnet til overskygge de virkelige spørsmålene i forholdet mellom USA og Kina.

En kinesisk ekspert, Yishu Mao ved Humboldt-universitetet i Berlin, mener at Ivanka er det perfekte forbildet for Kinas «bling-dynasti». Det er ikke tilfeldig at lille Arabellas sang gir gjenlyd i mange kinesiske hjem, der man vet lite om innholdet i samtalene mellom Trump og Xi. Forholdet mellom de to lederne utspiller seg som forløpet til en kung-fu kamp, der motstanderne må gjøre en tradisjonell «baoquan», en rituell hilsen som signaliserer gjensidig respekt, før slåssingen begynner, påpeker Yishu Mao.

Linda Jaivin ved Australian National Universitys Kina-program kaller Arabella «en utenlandsk avatar for det offisielle Kinas fantasier om barndom». Hun er en «yangwawa», en fremmed dukke som stotrer seg gjennom Tang-poesi og synger slike viser som partiledelsen foretrekker: «De kinesiske massene tar det som en personlig kompliment: selv barnebarnet til den minst kultiverte og mest Kina-fiendtlige amerikanske presidenten i manns minne kan se at framtida er kinesisk.»

Alle ååå-er og næææ-er over Arabella bidrar til å overdøve alle æsj-er og iiik-er mot bestefaren. Dette er Ivankas vellykkede verk, lyder konklusjonen. Hun er den perfekte merkevarebygger.

TRUMP-FAMILIENS DOBBELTMORAL: Donald Trump har gått hardt ut mot Kina. Dette kan knuse datteren Ivankas suksessfulle imperium. Video: CNN Vis mer