LEDER

Coronaviruset

Smittsom tillitskrise

Dagbladet mener: Ullevål Sykehus avslører en alvorlig svikt i beredskapen.

INFORMASJON: Behovet for informasjon om coronaviruset kan ikke overvurderes. Statsminister Erna Solberg (H) inviterte pressen til å være til stede under Høyres sentralstyremøte i Oslo søndag ettermiddag, der hun brukte store deler av sin innledning til å snakke om beredskapssituasjonen knyttet til spredningen av coronaviruset i landet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INFORMASJON: Behovet for informasjon om coronaviruset kan ikke overvurderes. Statsminister Erna Solberg (H) inviterte pressen til å være til stede under Høyres sentralstyremøte i Oslo søndag ettermiddag, der hun brukte store deler av sin innledning til å snakke om beredskapssituasjonen knyttet til spredningen av coronaviruset i landet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

På skremmende kort tid har spredningen av coronaviruset fått store konsekvenser verden over. Grenser er stengt, handel stanset, store arrangementer avlyst, og utallige mennesker er satt i karantene. 160 bare i Norge. Epidemien har avdekket mangelfull beredskap i flere land, også i Norge, og det kan virke som ikke alle statsledere skjønner alvoret. Flere dager med kraftig børsfall er et synlig tegn på tillitskrisen som følger av sprikende informasjon og manglende kontroll. Fagfolk har sammenliknet viruset både med spanskesyken og den årlige influensasesongen.

Behovet for informasjon i en slik situasjon kan ikke overvurderes. Samtidig bør informasjonen være så nøktern og presis som mulig. Et eksempel på informasjon som var ingen av delene, var det sikkert velmente rådet til elever i osloskolen om å unngå klemming. I USA tydde helsemyndighetene til twitter med store bokstaver og oppfordret amerikanere til å slutte å kjøpe munnbind som ikke beskytter mot coronaviruset. Vask heller hendene, ta influensavaksine og hold deg hjemme hvis du føler deg dårlig.

Norges største universitetssykehus kunne selv ha vært bedre informert. Fem av 19 nordmenn som har fått påvist coronaviruset, er ansatt på Ullevål Sykehus. En øyelege ba om å bli testet etter en skitur i et smitteområde i Nord-Italia. Han fikk beskjed om at det trengte han ikke, og gikk på jobb som vanlig i to dager før han ble dårlig. Pasienter på sykehus kan tilhøre sårbare risikogrupper, og helsepersonell er pålagt å ta særlige forholdsregler. Etter flere ukers varsler om epidemien, er forsømmelsen mer enn en beklagelig tabbe. Det vitner om en alvorlig svikt i beredskapen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer