FAR OG SØNN: Donald Trump Jr. og Donald Trump, presidenten, feirer nominasjonen i fjor sommer. Mens juniors kone Vanessa ser på. Foto: REUTERS / NTB / Scanpix
FAR OG SØNN: Donald Trump Jr. og Donald Trump, presidenten, feirer nominasjonen i fjor sommer. Mens juniors kone Vanessa ser på. Foto: REUTERS / NTB / ScanpixVis mer

Tampen nærmer seg Det hvite hus

Smoking gun fra Donald Jr.

Presidentens sønn, Donald Trump Jr., har bidratt med den så langt mest substansielle informasjonen om at Trump-kampanjen ville ha russisk hjelp for å vinne valget i fjor.

Kommentar

Det er New York Times som tirsdag skriver at Trump Jr. fikk informasjon før et møte med en russisk advokat, om at advokaten kunne bidra med ødeleggende informasjon om Hillary Clinton, fordi den russiske regjeringen ville hjelpe Trump-kampanjen å vinne det amerikanske presidentvalget.

Det var den tidligere britiske tabloid-journalisten Rob Goldstone som skrev e-posten der dette kommer fram, og som la til rette for møtet mellom advokaten Natalia Veselnitskaja og Trump Jr. to uker etter at Donald Trump vant den republikanske nominasjonen i juni i fjor. På møtet deltok også Paul Manafort, leder av Trump-kampanjen, som seinere på året i fjor fikk sparken, etter alt å dømme fordi han hadde for nære kontakter med mektige folk i det sentrale russiske maktapparatet, og Jared Kushner, president Trumps svigersønn, som nå er seniorrådgiver i Det hvite hus.

- Dette er første gang publikum har sett klare bevis for at folk høyt oppe i Trump-kampanjen møtte russere for å få ødeleggende informasjon om Clinton, sier Mark Warner, nestleder i senatets etterretningskomite. Det er en komite der Trump Jr. har sagt ja til å vitne i etter at det før helga ble klart at han møtte den russiske juristen i Trump-Tower.

The New York Times avsløring av hensikten med møtet - nemlig å få ødeleggende informasjon om Clinton - har imidlertid gjort saken alvorligere. Informasjonen den russiske advokaten hadde var likevel ikke interessant for Trump Jr. Til New York Times sier han:

- Hun (advokat Veselnitskaja) hadde informasjon om at noen knyttet til Russland ga penger til Det demokratiske partiet, og støttet Clinton. Men ingen detaljer eller tillegsopplysninger ble gitt eller tilbudt. Det ble raskt klart at hun ikke hadde noen meningsfull informasjon, sier Trump Jr.

Men det er neppe poenget i denne saken. Poenget er at Donald Trump Jr. var ute etter informasjon som kunne skade Clinton, og at han visste at det var en annen makt (Russland) som skulle bidra med denne informasjonen.

Da de første opplysningene om møtet med advokat Veselnitskaja kom i forrige uke, sa Trump Jr. at møtet dreide seg om muligheten til å adoptere russiske barn. Først da det ble avslørt at advokat Veselnitskaja kunne ha informasjon som kunne hjelpe Trump-kampanjen, så sa han det som det var, «informasjon som kunne hjelpe kampanjen», ifølge The Guardian.

Men heller ikke en samtale med en russisk advokat med politiske kontakter i Moskva om adopsjon av barn, er så uskyldig som det kan høres ut. Historien om barna handler om amerikanske sanksjoner innført lenge før krisa i Ukraina. At Russland stanset adopsjon av russiske barnehjemsbarn til USA var en reaksjon på de russiske sanksjonene etter drapet på advokaten Sergej Magnitskij i et fengsel i Moskva i 2009.

Magnitskij var advokat og hadde oppdaget korrupsjon og skatteunndragelse i den russiske skateetaten. For dette ble han fengslet, og til slutt drept. I 2012 innførte USA sanksjoner som reiseforbud, i første rekke mot folk involvert i Magnitskij-saken. Samtalen om «adopsjon av barn», slik Trump Jr. prøvde å framstille det som, dreier seg etter alt å dømme om en samtale om mulighetene for å oppheve sanksjonene knyttet til Magnitskij-saken. Og dette kan være bare begynnelsen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.