I SMOKING: Johan Harstad får stor pris på Det norske selskap. Foto: Fredrik Wandrup  / Dagbladet
I SMOKING: Johan Harstad får stor pris på Det norske selskap. Foto: Fredrik Wandrup / DagbladetVis mer

Smoking-kledt forfatter fikk pris i Norske Selskab

Johan Harstad ble i går kveld 100 000 kroner rikere. Men først måtte han investere i en smoking.

||| Forfatteren Johan Harstad (31) ble overrasket, ja mer eller mindre himmelfallen, da telefonen ringte tidligere i høst og Karsten Alnæs presenterte seg i den andre enden. Ikke fordi det var Alnæs som var på tråden, men budskapet han hadde, kom mildt sagt overraskende på forfatteren:

«Du er blitt tildelt Wessel-prisen, unge mann. Den er på 100 000 kroner.»

Wessel-prisen? Hva var nå det? Den utdeles av Norske selskab, forklarte Alnæs. Harstad følte seg straks hensatt til 1700-tallet, og det glade studenterlivet i København. Men nei, selskapet lever fortsatt, og i går fikk Harstad prisen.

Slipstvang
Norske selskab holder til på Wessels Plass i Oslo, og er noe så kuriøst som en herreklubb, ikke ulik den som i sin tid sendte Phileas Fogg ut på hans strabasiøse reise jorda rundt på 80 dager.

Lokalene er til daglig forbeholdt mannlige medlemmer (i går var det unntaksvis tillatt også for kvinner), og er det siste serveringssted i landet som praktiserer jakke & slips-tvang. Hvem som helst kan ikke bare slenge innom, her kreves medlemskort og korrekt antrekk.

Karsten Alnæs er æresmedlem og formann i juryen som deler ut den årlige Wessel-prisen. Den er innstiftet som en honnør til den store dikteren Johan Herman Wessel (1742-1785), som sammen med Johan Nordahl Brun og andre norske studenter gjorde den dansknorske hovedstaden uttrygg for snart 250 år siden.

I de erværdige lokalene fins både Eilif Peterssens fantastiske maleri av de glade gutter i København og punsjebollen de forsynte seg av i lystig lag.

Hektisk livsstil
Johan Harstad - i henhold til invitasjonen kledt i smoking for første gang i sitt liv - var spent foran gårsdagens begivenhet, der Karsten Alnæs foran 80 middagsgjester presenterte begrunnelsen for tildelingen av prisen (innstiftet i fjor) som i henhold til statuttene skal går til en yngre (under 40), fortjent kunstner. I fjor gikk den til operasangerinnen Isa Katharina Gerricke. Alnæs hadde blant annet følgende på hjertet om Harstad:

«Bøkene hans belyser den moderne, hektiske og individoppløsende livsstil, og fremfor alt menneskets hjelpeløshet, dets følelse av total ensomhet overlatt til et samfunn fylt av vold, utstøtelse og fjernhet...»

Gadd ei leve
- I mitt yrke er en pris av denne størrelsen ganske velkommen, sier Johan Harstad. - Jeg er også glad for at det jeg har skrevet, har gjort et så sterkt inntrykk. Men ellers må jeg si at Wessel & Co. er fjern skolekunnskap for meg.

- Kan du gravskriften hans?

- Eh...noe med at han intet bestille gadd. Er det ikke det?

- Han åt og drakk...

- Han åt og drakk, var aldri glad. Hans støvlehæle gikk han skjeve. Han ingenting bestille gadd. Til slutt han gadd ei helle leve. Sånn var det, ikke sant?

Langt stykke
- Der har vi det. Har du tenkt på noe lignende?

- På min grav har jeg tenkt at det skal stå: «Nei takk til reklame.»

- Du har en ny bok ute om noen få uker, kalt «Osv»?

- Det er et teaterstykke. Kjempelangt. Det vil vel vare rundt sju timer om det blir satt opp. En blodig affære.

- Nå har du i hvert fall antrekket klart til premierefesten. Hadde du smoking fra før?

- Nei, den måtte jeg kjøpe. Rundt 4000 for en full pakke. Så prisen blir liksom på 96 tusen. Men det er jeg veldig glad for. Og hvem vet? Blir jeg tilbudt rollen som James Bond, er jeg klar når som helst.