SMS-minister'n

Først lanserte Trond Giske tanken om gratis digitale læremidler for alle. I dag åpnet han hypertekstkonkurranse for ungdom.

Om ikke mange ukene må Giske sannsynligvis forlate posten som kirke-, utdannings- og forkningsminister. Mens han har sittet ved roret har han satt fokus på digitale læremidler. Trond Giske har lært seg ungdommens eget språk og vil la informasjonsteknologien fornye skolen.

Slår et slag for SMS

I dag lanserte foreningen !les årets aksjon for å få ungdom til å lese. Med konkurransen «Hypertekst», som i oktober både foreligger på Internett og som et hefte, skal aksjonen stimulere ungdommens kreativitet og leselyst.

- Vi har bruk for idérikdom og mangfold, sier Giske ved åpningen av konkurransen. Han peker på mangfoldet i ungdommens tekstkultur, og mener tekstmeldinger også er del av dette mangfoldet.

Mange påmeldte

Giske sier han ønsker seg en skole der kreativiteten blir framelsket. Og kreativiteten ser ut til å blomstre i ungdomskolen: 20 000 elever fra 13 til 16 år er forhåndspåmeldt til litteraturkonkurransen der både enkeltelever og skoleklasser kan delta.

- Dette er en helt ny måte å presentere og skrive litteratur på, sier Kari Sverdrup, som i ett år har jobbet med konkurranseteksten. Sverdrup har skrevet en rammefortelling med elementer fra detektivfortellingen, og flettet inn utdrag fra norsk samtidslitteratur og oppgaver til deltakerne i konkurransen. Med dette er teksten ifølge Sverdrup den første i sitt slag i Norge.

Leder i foreningen !les, Pauline Munch Brudal, vil nå ungdommen der de er, derfor brukes Internett i årets aksjon. - Veldig mange unge befinner seg der i fritiden, særlig gutter, sier hun.

Ungdom ikke overflatiske

Mens Internett har blitt sagt å være et fragmentarisk medium, anklages også ungdom for å være fragmentariske og overflatiske. Dette mener forfatteren Kari Sverdrup er en myte.

- Ungdom vil gå i dybden dersom man stiller krav til dem, sier hun. Og med fortellingen sin stiller hun store krav til deltakerne. - De må lese teksten for å finne løsningen, forteller hun.

SMS-VENNLIG: Trond Giske mener tekstmeldinger er del av ungdommens tekstmangfold. Det spørs om han får støtte til gratis SMS-læremidler i Stortinget før han etter all sannsynlighet snart må flytte ut av regjeringskvartalet.Foto: SCANPIX