Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Smutthullet i Finnmark

Som utviste vil de være umulige å returnere.

UTVISER FLYKTNINGER: Russlands president Putin, her med den syriske presidenten Bashar al-Assad.
UTVISER FLYKTNINGER: Russlands president Putin, her med den syriske presidenten Bashar al-Assad. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke kom 500 av til sammen 2000 asylsøkere til Norge via Storskog i Finnmark, Norges eneste grenseovergang til Russland. Smutthullet i nord er en alvorlig utfordring for vårt forhold til Russland. For det første fordi de som kommer trolig er umulige å returnere, selv om de ikke har behov for beskyttelse som flyktninger. For det andre fordi Russland har åpnet den ene grensa til Norge, men ikke slipper noen gjennom de mange grenseovergangene fra Russland til Finland.

For en flyktning fra Syria går altså veien til Schengen enten den livsfarlige veien med menneskesmuglere over Middelhavet, og så et ukjent antall dagsmarsjer gjennom et etter hvert snødekt og iskaldt Europa, eller med et turistvisum til Russland til rundt 2000 kroner, og en billett fra Istanbul, via Moskva, og til Murmansk til ca. 3000 kroner. Smutthullet i nord kan komme til å bli den lukrative motorveien til Schengen når SMS?ene og e-postene finner veien hjem til flyktningleirene i Tyrkia, eller familiene i Aleppo, der Syrias president Bashar al-Assad og iranske bakkestyrker, i samarbeid med russiske luftstyrker, forbereder et storstilt angrep, som trolig vil utløse enda en bølge med flyktninger.

Justisminister Anders Anundsens krav om rask behandling av asylsøknadene i Storskog, og så rask returnering av dem som ikke har krav på beskyttelse til det landet de kom fra - nemlig Russland - er i henhold til det internasjonale lovverket som også Russland er en del av. Men Russland ser ut til å ville umuliggjøre denne praksisen, med å begynne å utvise asylsøkere som kommer til Schengen via Storskog. Som utviste vil de - slik Russland forstår det - være umulige å returnere. Norge vil altså snakke for døve ører i Russland når vi insisterer på returretten, akkurat som vi ikke kan annet enn å vente på en russisk forklaring på at Russland har åpnet grensa i Storskog for flyktninger, men ikke grenseovergangene til Finland.

Bakteppet for alt er den internasjonale situasjonen, med det som sett fra Moskva er NATOs forsøk på ekspansjon i Ukraina, urimelige sanksjoner mot Russland, og Vestens aggresjon i Midtøsten, som har skapt flyktningkrisa. I denne situasjonen er dialogen i ferd med å bli erstattet med konfrontasjon, slik blant annet utvisningsvedtakene av asylsøkere fra Russland viser. Regjeringen må fortelle Russland at også de må overholde internasjonale avtaler, men innse at i dagens klima vil de etter alt å dømme snakke for døve ører.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!