Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snakk - og bli hørt...

Det er sommer, mange forfattere er på ferie og ute av stand til å snakke med oss journalister. Andre vil rett og slett ikke snakke med oss - og det må de også få lov til.

Men da kan de ikke etterpå klage på at de ikke blir hørt.

  • En interessant litteraturpolitisk problemstilling dukket opp i avisa for ikke lenge siden. Utgangspunktet var Eivind Tjønnelands artikkel om 90-tallslitteraturen. Han svingte sabelen over mange forfattere, men ingen kvinnelige.

Hvorfor? Et interessant spørsmål. Og en soleklar avisartikkel.

Mange forfattere ble oppringt. Alle syntes problemstillingen var interessant. Men uttale seg. Nei, det var verre. De hadde liksom ikke noe å si. Likevel, flere reagerte på det konstruerte skillet mellom mannlige forfattere og kvinnelige forfattere.

De kvinnelige forfatterne var livredde for å settes i bås som - nettopp - kvinnelige forfattere.

  • Det er ikke lenge siden Toril Moi var en liten tur i hjemlandet for å snakke om Simone de Beauvoirs «Det annet kjønn». I et mer enn fullstappet lokale på Grünerløkka minnet hun oss på det vi har fått inn med morsmelken, men likevel ikke går rundt og husker hver eneste dag:

At det å skille mellom mannlige og kvinnelige, for eksempel forfattere, er en diskriminerende, unødvendig og ødeleggende konstruksjon. Det holder å være forfatter, det er godt å være kvinne og det er lov å være mann.

  • Siden 100-årsdagen for Sigbjørn Obstfelders død ble markert lørdag, tillater jeg meg å sample ham inn i denne teksten: «Her er så underligt...».

For det er da noe underlig i at mennene skriker etter mannsrollen sin, som de har mistet et eller annet sted på veien mot å tilfredsstille kvinnene. Mens kvinnene skriker av frustrasjon over å få stemplet «kvinnelig» foran det de bedriver.

Kanskje er det like greit å fyre av en av Ari Behns kinaputter - som han oppfordret til her i avisa, Behn sier aldri nei til å uttale seg - eller følge Tove Nilsens oppfordring til kvinner om å ljuge litt mer. Denne sommerens litteraturdebatt kan i alle fall tyde på at noe må skje.

Delta i debatten i /ordskiftet.

Tove Nilsen: - Litteraturdebatt er en manneting
Ari Behn: - Kvinner må gi mer faen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media