MÅ FORTELLE: Snakk med barnet ditt om forskjellen på en god og vond hemmelighet, og gode, lovlige, vonde og ulovlige berøringer og hemmeligheter, skriver innsenderen. Foto: Birgitte Aasen / NTB Scanpix
MÅ FORTELLE: Snakk med barnet ditt om forskjellen på en god og vond hemmelighet, og gode, lovlige, vonde og ulovlige berøringer og hemmeligheter, skriver innsenderen. Foto: Birgitte Aasen / NTB ScanpixVis mer

Snakk med barna dine

Kanskje klarer vi ikke å forebygge det første overgrepet, men vi kan stoppe det andre eller tredje.

Meninger

Sommerferien er snart slutt, barna våre skal starte i barnehage og skole. Én ting er å samtale om forplantning og seksualitet, navn på kjønnsorgan og navle, øye nese og munn. Det kan for mange foreldre være en utfordring og snakke om. Et annet tema mange kvier seg for å prate med barna sine om er seksuelle overgrep.

En familie som opplever at ens barn utsettes for seksuelle overgrep preges av det, har det som en smertelig erfaring hele livet. Man husker dagen det ble oppdaget like tydelig som kvinner husker en fødsel. Får man tilstrekkelig hjelp og oppfølging kan man leve videre og ha et godt liv, på tross av vonde opplevelser.

MER KUNNSKAP: Mange barn lærer ikke om at de må si fra til voksne de stoler på og er glad i, om de utsettes for seksuelle overgrep, skriver Margrete Wiede Aasland. 
MER KUNNSKAP: Mange barn lærer ikke om at de må si fra til voksne de stoler på og er glad i, om de utsettes for seksuelle overgrep, skriver Margrete Wiede Aasland.  Vis mer

Vi lærer barn mange ting. Mange barn lærer likevel ikke om at de må si fra til voksne de stoler på og er glad i, om de utsettes for seksuelle overgrep. Barna har ofte ikke hørt om dette, og det benytter naturligvis overgripere seg av. En ordløs forbrytelse, som barna ikke har hørt noen har snakket om. Det snakkes ikke mye under overgrepene heller. Barna blir bedt om å utføre seksuelle handlinger med en voksen, eller den voksne holder for barnets nese så de må åpne munnen.

Grufulle ting kan skje, og den voksne sier det er en hemmelighet, det trues på ulike måter til ikke å si dette til noen. Blant annet med at mor eller andre de er glad i kan dø, om barnet forteller det videre.

Si til barnet ditt at de må si fra til deg om de opplever at noen voksne eller større barn tvinger dem til å ta på tissen sin, eller de tvinger seg til å ta på deres tiss. Eller når fremmede eller andre voksne de kjenner viser fram tissen sin. Barn blir lokket, lurt og manipulert til å delta i seksuelle aktiviteter. Ikke alltid blir de skremt, overgrepene skjer oftest fra en person de kjenner.

Snakk med barnet ditt om forskjellen på en god og vond hemmelighet, og gode, lovlige, vonde og ulovlige berøringer og hemmeligheter. Vonde hemmeligheter og opplevelser må de si til noen.

Kartlegg barnas sosiale nettverk, hvem må de si fra til om de opplever ting de synes er vanskelige.

Kanskje klarer vi ikke å forebygge det første overgrepet, men om barna har hørt deg snakke om dette, kan det bidra til å stoppe det andre eller tredje overgrepet. Snakk med barna dine, flere ganger - gjør dem kompetente til å si fra. Lytt til dem når de prøver å fortelle deg noe de synes er vanskelig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.