DEBATT

Debatt: Ulikhet

Snakk med oss, Siv,
ikke snakk mot oss

Menneskene bak tallene.

VI EKSISTERER: Snakk med oss, Siv, ikke snakk mot oss, skriver Abdullah Alsabeehg. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
VI EKSISTERER: Snakk med oss, Siv, ikke snakk mot oss, skriver Abdullah Alsabeehg. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Siv Jensen, vi eksisterer. Snakk med oss hvis du vil få bedre oversikt, ikke snakk mot oss. Ikke kast dine tall på oss. Jeg kan fortelle deg om min families første tid i Norge hvor vi bodde 2 år i en brakkeleilighet på Klemetsrud. Jeg kan fortelle deg om trangboddhet. En familie på 7 barm som bodde i en leilighet med 4 soverom i en blokk på Holmlia. Om Holmlia skole etter at Benjamin Hermansen ble brutalt drept av rasister. Om å gå på Ulsrud videregående skole under et Høyre-byråd som ikke prioriterte å støtte elever med størst behov for hjelp.

Jeg fikk en god oppvekst, med familie og venner som alltid stilte opp. Samtidig tilhører jeg en ung generasjon som har bygd seg opp fra null, og kanskje i noen tilfeller fra under null. En generasjon som har hatt foreldre som har jobbet hardt for at deres barn skal få en bedre framtid enn dem selv. Foreldre som har hatt store forventninger for barna. Resultatet ser vi nå. Det er store forskjeller mellom den generasjonen mine foreldre tilhørte, og min.

Min generasjon føler tilhørighet til Norge. Norsk er det dominerende språket hos dem. De har høyt utdanningsnivå. Flere unge med innvandrerforeldre eier egen bolig. De har like høy tillit til politiet, vårt rettsvesen og til vårt politiske system som resten av befolkningen.

Det viser noe av det flotte med Norge. Stortingsmeldingen om muligheter for alle som ble lagt fram, bekrefter at vi i Norge har høy inntektsmobilitet mellom generasjoner sammenliknet med andre land.

Like muligheter til alle skapes ikke av å snakke ned enkeltgrupper. Vi må skryte av alle som lykkes i vårt samfunn, særlig de som har hatt dårligst forutsetninger.

Derfor er det urettferdig og ikke på sin plass at Siv Jensen trekker fram at 10 prosent av alle somaliske kvinner i Norge i alderen 15–74 år arbeider heltid. Det er en vesentlig forskjell mellom generasjonene, særlig når vi vet at norsk-somalisk ungdom satser høyt. En relativ ny NOVA-rapport om utdanningsdriv blant minoritetselever i videregående bekrefter at norsk-somalisk ungdom satser på skole og utdanning. Framtida ser lys ut.

Barn skal lære norsk før de begynner på skolen. Derfor er barnehagedeltakelse viktig. I 2002 deltok rundt 40 prosent av alle barn med mor født i Afrika, Asia eller Sør-Amerika i barnehagen. I 2016 var tallet steget til over 80 prosent.

I 2015 hadde vi en statlig finansiert ordning med gratis kjernetid i Groruddalsbydelene og Søndre Nordstrand. Erna Solberg og Siv Jensen kan spørre seg selv om hvorfor denne ordningen ble fjernet og erstattet med en inntektsbasert ordning. Resultatet ble at 17.000 barn som kunne fått billigere barnehage, ikke benyttet tilbudet. Hvem har ansvaret?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer