Anmeldelse «Klimapraten»

Snakk med tenåringen om klima

«Klimapraten» stiller de store spørsmålene uten dommedagsretorikk.

STREIK: Skolestreik foran Stortinget i august i fjor. Foto: NTB scanpix
STREIK: Skolestreik foran Stortinget i august i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Mange av oss blir svar skyldig i møter med barn og unge som spør om sine framtidsutsikter. Som spør om klodens framtidsutsikter. Har vi samvittighet til å avfeie med forsikringer om at «det går sikkert bra, innen den tid har noen funnet opp noe smart»? Eller tør vi ta den mer brutale varianten av typen «det går til h …, dersom vi ikke straks legger om hele vår livsførsel?

Beate Nossum kommer oss til unnsetning med den ferske boka «Klimapraten». Innhold: 25 spørsmål. Rolleliste: To tenåringer og en mor. Hun har systematisert den daglige samtalen rundt kjøkkenbordet med tvillingdøtrene Martha og Hennie på 14. Det dreier seg altså om å konkretisere de store og små klimaspørsmålene ned til 25 håndfaste problemstillinger i en form som tenåringer kan forholde seg til. Vi snakker om forenklinger som ikke går på bekostning av korrekt faglig innhold.

Klimastreik og olje

De 25 problemstillingene er enten hverdagslige ungdomsspørsmål av typen «Trenger jeg å ta lappen?» og «Må vi slutte å kjøpe klær?» Eller det er faktaspørsmål: «Hva betyr to-gradersmålet?», «Hva er den sjette masseutryddelse?» og «Hva er karbonfangst?» Eller spørsmålene er av det mer politiske slaget: «Hjelper det å klimastreike?» og «Hvorfor kan vi ikke bare kutte oljen?»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer