- BYGG BROER: Skal vi få bukt med ungdomskriminaliteten må vi bygge broer heller enn å bygge forskjellene mellom hverandre, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
- BYGG BROER: Skal vi få bukt med ungdomskriminaliteten må vi bygge broer heller enn å bygge forskjellene mellom hverandre, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Integrering:

Snakk med ungdommene Wara, ikke om dem

Hvordan skal en klare å minske ungdomskriminaliteten med en regjering som bruker fremmedgjørende retorikk?

Meninger

«Vi har ikke svenske tilstander i Oslo. Det skal vi heller ikke ha (..)» sier justisminister Tor Mikkel Wara i deling av en artikkel som omhandler økte budsjettbevilgninger til politiet for å håndtere gjengene i Oslo. Igjen bidrar han til fremmedgjøring og underbygger forestillingen om at det eksisterer et «dem og oss».

Miriam Einangshaug.
Miriam Einangshaug. Vis mer

Wara føyer seg inn i rekken av justisministre fra Frp som ukritisk svartmaler situasjonen. Rolleforståelse virker å være et fremmedord i Frp- land, justisminister er ikke først og fremst et verv hvor en skal fyre opp egne velgere, men et verv hvor en representerer alle landets innbyggere.

Hvordan skal unge som allerede er i risikosonen for å falle utenfor, bli motivert til å bli bedre integrert når medlemmer av våre høyeste demokratiske organer signaliserer til norske ungdommer at de ikke egentlig hører hjemme her?

Vinterens kritiske hendelser og meldinger om økt gjengvirksomhet blant ungdom gjorde at byrådet i Oslo la 49 millioner kroner på bordet i en tiltakspakke for å gi utsatte barn og unge i byen et bedre tilbud denne sommeren. På Kampen Omsorg tok ungdommene eldre med på tur og på Frogner vedlikeholdt ungdommene parker. Bibliotekene holdt åpent lengre og fritidstilbudet ble styrket.

Dette har gitt resultater, etter en turbulent vinter kunne politiet melde en markant nedgang i ungdomskriminalitet, og den roligste sommeren på lenge.

I Oslo er det nemlig sånn at vi snakker med ungdommer, ikke bare om dem. Vi ønsker å være en kommune som bygger relasjoner og tillit, hvor ungdommer får oppfølging og noe meningsfullt å gjøre. Våre politikere benytter seg ikke av charterbuss for å dra på «safari» til Groruddalen, de bor selv i bydeler med utfordringer, og møter folk der de er.

Alle som har jobbet med ungdommer, som har hatt tenåringer i huset, eller som kanskje har vært en mistilpass tenåring selv, vet at ungdommer ofte trenger hjelp og forståelse mest når de fortjener det minst. Derfor trenger vi politikere som vil se unge folk i øynene og vise dem tillit, ikke bare stirre morsk mot dem fra avisforsider.

Det er positivt at politiet styrkes, men justisministeren og hans parti må selv se på sin egen fremgangsmåte og retorikk. Skal vi få bukt med ungdomskriminaliteten må vi nemlig bygge broer heller enn å bygge forskjellene mellom hverandre.