Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snakk om det

Kvinnene som anmeldte Julian Assange blir mistenkeliggjort. Nå prater Twitter-Sverige om grenser og seksuelle overgrep.

KJØR ÅPENHET: De svenske kvinnene som har anmeldt Julian Assange, blir offentlig mistrodd.

Debatten på Twitter handler ikke direkte om saken, men om seksuelle overgrep, grenser og gråsoner.


Foto: Reuters/Scanpix
KJØR ÅPENHET: De svenske kvinnene som har anmeldt Julian Assange, blir offentlig mistrodd. Debatten på Twitter handler ikke direkte om saken, men om seksuelle overgrep, grenser og gråsoner. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER påfallende hvordan mange som i iver etter å forsvare ytringsfriheten og Julian Assange, blankt, hånlig og uten faktabelegg, avviser overgrepsanklagene fra de svenske kvinnene. Det har ligget i lufta at det ville komme reaksjoner på denne holdningen. Den svenske reaksjonen er verken demonstrasjonstog eller opprop, men en Twitter-vekkelse. «Det største som har hendt på Twitter», mener enkelte. Unge, svenske kvinner skriver at de ble sittende og følge Twitter hele kvelden og natta til fredag.

JOHANNA KOLJONEN var tirsdag på Twitter som vanlig, og skrev om løst og fast, blant annet om Assange-anklagene og om den vanskelige gråsonen mellom hva som er seksuelle overgrep og ikke. Hun twitret om en negativ sexopplevelse for om lag ti år siden: «En taskig snubbe» begynte å ha sex med henne mens hun sov, til tross for at de hadde blitt enige om å bruke kondom. Han burde ha gjettet at hun ikke hadde endret mening i søvne, skrev hun. Det tok henne ti år å skjønne at det faktisk var et overgrep — som hun selv kunne ha stoppet hvis hun bare hadde sagt klart ifra. Hun skriver at dette er det pinligste hun noen gang har twitret om, fordi det viser hvilken dårlig feminist hun er.

DET TOK AV. Med hjelp av hashtagen #prataomdet var det plutselig mange hundre meldinger på Twitter fra kvinner og noen få menn som fortalte om overgrep, voldtekter og ubehagelige, pinlige seksuelle erfaringer.

En kjent forfatter skriver om en forlegger som tafser på henne på et hotellrom. En radioprofil skriver om en selvopplevd voldtekt. Sofia Mirjamsdotter, storblogger og @mymlan på Twitter, skriver: «En gång ble jag fastbunden og piskad med ett läderbälte fast jag grät og bad honnom sluta. Sen försökte han våldta mig analt». Neste melding: «Efteråt sa han forlät. «Jag kunde ju inte veta att du inte ville».

DET OPPSTO spontant, nettopp som slike fenomener i dag gjør gjennom sosiale medier. Hvor stor og dyptgripende den svenske debatten blir, er jeg usikker på. Et lite nettverk ble kjapt startet, og til uka kommer det etter sigende innlegg og historier i flere store svenske aviser. Jeg mener debatten uansett er interessant: Svenske feminister og bloggere er mer åpne om seksuelle erfaringer og kropp enn norske. Derfor oppleves unge svenske feminister som mer relevante for unge kvinner. Flere jenter skriver at dette nettopp er den typen moderne, feministisk kamp de har lengtet etter. Dessuten trengs det større bevissthet om grenser og kommunikasjon om sex og gråsoner. Jo da, det har aldri vært mer åpenhet om seksuelle muligheter, hjelpemidler og stillinger enn i dag. Vi har sex på hjernen. Men den offentlige samtalen om sex foregår bare på helt bestemte sexy premisser, ikke på våre egne.

MANGE UNGE JENTER i dag har avanserte seksuelle erfaringer og poserer som glamourmodeller, men har vanskeligheter med å si ifra hva de liker og hva de ikke vil være med på. Det er generelt et stort sprik mellom hva kvinner betror hverandre om seksuelle erfaringer og hva som sies i offentligheten. Også mange voksne, bevisste feminister har skuffet seg selv. Vi har opplevd oss selv som sløve eller svake. Selv voldtekt skyves altfor ofte bort av smarte damer, med skyldfølelse. Hvorfor protesterte hun ikke høyere? Hvorfor var hun så dum?

JEG VIL IKKE kaste meg på den svenske bekjennelsesbølgen her og nå. Men skremmende mange jeg kjenner har opplevd voldtekt eller noe som lett kunne blitt voldtekt da de var i 20-åra. Det er ikke uvanlig at det skjer nettopp når hun sover. Det er utvilsomt bra å prate om det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!