KOMMENTARER

Snakker høyt om krig, men hvisker om fred

Kim Jong-un ved atomsmertegrensen.

APPLAUS: Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøker offiserer ved et militærakademi for Koreas folkehær i Pyongyang i november i fjor. Foto: AFP / NTB Scanpix
APPLAUS: Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøker offiserer ved et militærakademi for Koreas folkehær i Pyongyang i november i fjor. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For verdens yngste diktator er vårens verste mareritt akkurat over. Forrige helg ble den åtte uker lange årlige militærøvelsen mellom USA og Sør-Korea omsider avsluttet. Synet av den imponerende amerikanske hangarskipstyrken med verdens mest avanserte kampfly og stealth-bombefly om bord,  samt den hypermoderne angrepsubåten USS «North Carolina» vakende i farvannet utenfor Korea-halvøya, må ha vært uutholdelig for 33 år gamle Kim. Det samme gjelder vissheten om de 17 000 amerikanske og 300 000 sørkoreanske soldatene som deltok i en militærøvelse myntet på å knuse regimet hans. Ikke så rart derfor at mye av sendetida på de statlige nordkoreanske nyhetssendingene har vært viet en dypt konsentrert Kim Jong-un som holder et våkent øye med egne militærøvelser, rakettoppskytinger og militæranlegg.  

Det interessante med årets øvelse var ikke bare at «Key Resolove» og «Foal Eagle» markerte den største militære samtreningen siden 1954. Det var også noe annet som var nytt denne gangen. Actionbildene fra byråene viste amerikanske og sørkoreanske marineinfanterister som øvde på angrep med amfibiske landingsskip. Soldater med blå bånd på hjelmene krøp langs strendene under landgangsøvelser mens vannspruten og svart røyk skjøt til værs bak dem. For å si det i klartekst: Sør-Korea og USA trente ikke lenger på hva de skulle gjøre i tilfelle et nordkoreansk militært angrep. De trente på angrep og invasjon.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer