Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snakker om tabu-sone

Det stygge v-ordet har vakt oppsikt i USA. Kate Winslet, Calista Flockhart og Glenn Close har snakket om den tabubelagte sonen fra scenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra i morgen inntar vaginaene Norge.

I USA spilles «Vaginamonologene» med tre kvinnelige roller, og en rekke kjente kvinner har snakket vagina på scenen: Glenn Close, Calista Flockheart, Kate Winslet, Clare Danes, Alanis Morrisette, Sophie Dahl Brooke Shields og Gina Gershon.

Samarbeider

Calista Flockhart har innledet en nærmere samarbeid med forfatteren bak vaginamonologene - Eve Ensler. TV-stjernen har reist rundt i Kenya og snakket om omskjæring av klitoris.

Tabuordet

- Millioner av ungjenter blir omskåret hvert år. 1500 av dem protesterte da jeg var der, og selv om det er et lite tall, så sto de opp og sa nei til omskjæring, forteller Flockhart til VG.

Ordet «vagina» har sendt sjokkbølger langt inn i USA i bakkant av forestillingen Vaginamologene.

- Vi kunne ikke trykke ordet på plakatene. Folk raste, sier forfatteren Eve Ensler til Aftenposten.

Hvis din vagina kunne snakke, hva ville den da si? Hvis den kunne kle på seg, hva slags klær ville den valgt? Forfatteren Eve Ensler har gjort over to hundre intervjuer med kvinner om vaginaene deres. Resultatet kom i bokform i 1996, og ble kort tid etter omarbeidet til teaterstykke. Boka er utgitt i tretti land, og stykket er spilt i land som Kina, Israel og Tyrkia.

Forakt for kroppen

Ensler snakket en gang med en 72 år gammel kvinne, og ble lei seg og på samme tid mektig provosert over den foraktfylte måten hun omtalte kroppen sin på. Dette var en viktig motivasjon for å skrive boka, foruten hennes egen historie:

- Far misbrukte meg seksuelt og fysisk, forteller hun. «Vaginamonologene» er et oppgjør med min egen fortid, og min måte å vende tilbake til livet på.

Alt fra en seks år gammel jente, som ville iført sin vagina «røde joggesko og baseballcap bak fram», til pensjonister som på grunn av skyld og skam aldri har reflektert nærmere over «det der nede», kommer til orde i boka og på scenen.

Stønne-monolog

«Vaginamonologene» har norgespremiere i morgen, som enkvinneshow med Monna Tandberg og i Toralv Maurstads regi. Torshovteatrets publikum kan vente seg alt fra en halsbrekkende framføring av ulike typer stønning til en monolog basert på intervjuet med en bosnisk kvinne som ble utsatt for systematisk voldtekt av soldater i sju døgn.

Les mer:

Vaginamonologene - Informasjon om og spilleplan for den norske versjonen.

V-day - Veldedighetsdag arrangert i kjølvannet av stykket.

Vaginamonologenes hjemmeside.

Spilleplanen for USA-turn, diskusjonsgrupper og siste nytt.