Snakker ut om angsten

I helga møtes det aller ypperste av norske filmkunstnere for å snakke ut. - Vi vil gjøre noe med angsten vi vet filmfolk og skuespillere føler for hverandre.

- Har mye å lære

Det sier filmregissør Eldar Einarson, som er et av medlemmene i den norske Københavnerkomiteen til fremme av bedre forståelse mellom filmregissører og skuespillere.

- Så dere forstår ikke hverandre?

- Vi regissører har mye å lære om skuespillernes måte å jobbe på. Mange skuespillere - som er vant med teatret - føler de ikke får nok tid når de skal lage film. De vet ikke helt hvordan de skal fungere i den store maskinen som en filmproduksjon er, sier Einarson.

Komiteen med det lange navnet ble startet etter et symposium i København i fjor med tittelen «Når miraklet møter kameralinsen».

Foruten Einarson deltok Anja Breien, Nils Gaup, Kjersti Holmen, Lasse Kolsrud, Anneke von der Lippe og Berit Nesheim fra Norge.

Stort oppmøte

De var så fornøyde med utbyttet av konferansen - og misfornøyde med at ikke flere nordmenn deltok - at de bestemte for å lage noe tilsvarende her hjemme.

Ideen er godt mottatt, for det aller meste av norsk kunstnerisk filmekspertise - i tillegg til Københavnerne - har meldt sin ankomst til helgas møte i Oslo.

Og enda er det noen få plasser ledige rundt samtalebordene.

Blant de 15 påmeldte regissørene finner vi Pål Sletaune, Vibeke Løkkeberg, Hans Petter Moland, Are Kalmar og Sølve Skagen.

Filmkjendiser

Blant skuespillerne finner vi Frøydis Armand, Petronella Barker, Gard Eidsvold, Anne Marit Jacobsen, Bjørn Sundquist, Henny Moan, Nils Vogt, Lars Øyno, Elisabeth Matheson og Reidar Sørensen.

Svensker og dansker deltar også, blant andre skuespiller Lena Endre og regissør Anders Refn.

Sammen skal de se smakebiter fra høydepunkter i nordisk filmproduksjon - og, ikke minst: snakke sammen, i timevis.
- Vi vil fokusere en del på praktiske ting: Hva det er som gjør at noe blir bra, hvordan vi kan nå fram til det virkelig store, sier Einarson.

SKAL SNAKKE: Skuespiller Bjørn Sundquist og regissør Berit Nesheim, her fra innspillingen av «Søndagsengler», er blant deltakerne på helgas seminar.