Hove Music Festival

Snakker ut om «skrekkscenarioet»

De solgte bare 3600 billetter. Dermed falt festivaldrømmen i grus. Nå bryter styrelederen tausheten om hvorfor Hove Music Festival floppet.

NY HOVE: Hove Music Festival skulle arrangeres i år på det samme området som nedlagte Hovefestivalen, på Tromøy i Arendal, men gikk konkurs tidligere i juni. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY HOVE: Hove Music Festival skulle arrangeres i år på det samme området som nedlagte Hovefestivalen, på Tromøy i Arendal, men gikk konkurs tidligere i juni. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

«Vi klarte ikke å få inn tilstrekkelig med nye penger fra investorer eller långivere og skrekkscenarioet nærmet seg. Salget uteble.»

I et notat som er oversendt Dagbladet forteller styreleder Brynjar Løkke i Seaside Productions AS, selskapet bak konkursrammede Hove Music Festival, om tida før krisa inntraff. Sviktende billettsalg gjorde at de i lang tid fryktet de det verste for festivalen som i år skulle arrangeres for første gang.

28. og 29. juni i år skulle egentlig norske og internasjonale artister som Bjørn Eidsvåg, Jason Derulo, Ina Wroldsen, Klovner i kamp, Alesso, Robin Schultz og Jarle Bernhoft på scenen i idylliske uteområder på Sørlandet.

- Må ta risiko

Men bare en uke før gjester og artister skulle innta festivalområdet 19. juni kom nyheten om at festivalen, lagt til samme sted som den gamle Hovefestivalen på Tromøy utenfor Arendal, hadde gått under. Nå forteller styreleder hva som skjedde:

- For oss er det smertefullt og se at konsekvensen av konkursen er mulige tap for mange. Samtidig må vi huske på at dersom vi skal få til noe i by og bygd, så må vi ta risiko på egne og andres vegne. Det vet de fleste, skriver Løkke til Dagbladet.

- En historie som denne hører sjeldenhetene til, da man som regel opplever vinn-vinn-situasjoner. Men en sjelden gang oppstår det situasjoner hvor alle er tapere uten at noen kan klandres for det. Hove Music Festival ble en slik historie, hevder han.

STYRELEDER: Brynjar Løkke i konkursrammede Seaside Productions AS. Foto: Privat
STYRELEDER: Brynjar Løkke i konkursrammede Seaside Productions AS. Foto: Privat Vis mer

- Gamblet ikke

Løkke nekter for at de tok for store sjanser.

- Det ble gjort et ærlig og omfattende forsøk, uten å «gamble» med virksomheten. Men billettsalget bare uteble.

Pengefundamentet til festivalen var rundt to millioner kroner i egenkapital, 300 000 kroner i aksjekapital og lån på til sammen tre millioner kroner, skriver Løkke. Dette anså selskapet som et godt grunnlag, og de gikk videre med avtaler med leverandører og begynte jakten på artister.

- Det ble en vanskelig kabal. En ny festival møtes med tilbakeholdenhet før bookingagenter er sikre på gjennomføringsevnen. Vi hadde imidlertid et godt konsept og flere av landets beste arrangører med på laget, skriver Løkke, og fortsetter:

- Med vår budsjettramme var vi med i søkingen etter passende artister. Før en signering ligger det mange faktorer som skal passe, ikke minst artistenes egne reiseplaner. Derfor er det en kabal å få på plass et artistprogram, og tar alltid lang tid.

FLORERER: Roskildefestivalen i Danmark flommer over av narkotiske stoffer. Video: Sofie Braseth / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Krisa nærmer seg

I tida etter at festivalen ble presentert for første gang, solgte de godt med billetter, men salget stagnerte og stoppet tidvis opp. Det var som forventet, forteller Løkke.

- Dette er normalt. Ved hvert artistslipp og ny markedsføring tok salget seg opp, også som ventet. Salget ble etter hvert vurdert som lavt, men ikke urovekkende.

Dermed var godt billettsalg våren 2019 svært viktig, men allerede en måned før festivalen skulle gå av stabelen, så det mørkt ut. Styrelederen forteller om hvordan nettet begynte å snøre seg inn.

- Våre forventninger lå på at salget skulle løfte seg etter 17. mai. Krisa i Hove Music Festival kom da salgskurven som da var på et lavt nivå, ikke løftet seg nevneverdig.

Var ikke rustet

Salget uteble og festivalen nærmet seg. De fikk de raskt pengetrøbbel. Mange leverandører skal ha betalt i forkant, ifølge Løkke.

- At vi skulle selge så få billetter fra perioden etter 17. mai hadde vi ikke regnet med og var ikke rustet for. Derfor begynte en ny runde for å finansiere forskuddene til leverandørene vi visste ville komme. Dette var selvfølgelig vanskeligere.

Mai ble til juni og festivalen nærmet seg med stormskritt. Seaside Productions begynte da planlegge for verst tenkelige utfall.

- Etter hvert måtte vi jobbe med flere scenarioer, også en avlysning. Virksomhetens omfang og antall involverte av alle slag har på det tidspunktet blitt meget stort. Daglig leder og styret er omgitt av optimisme og pågangsmot, mens vi samtidig ser realitetene i tallene og må ta en avgjørelse.

Ringte ordføreren

Godt ut i juni uteble salget fortsatt, og 19. juni klokka 15 ble satt som siste frist for å løse problemene, før selskapet måtte melde oppbud.

- Jeg orienterte på forhånd ordfører Robert Nordlie om problemene og om at vi måtte melde oppbud. Jeg var da på vei til tingretten. Oppbudsbegjæringen ble levert ti minutter før fristen vår gikk ut.

Dagbladet har tidligere skrevet om et millionkrav fremmet mot selskapet av britiske Festival Republic, som mislikte at Seaside Productions ville arrangere festival på Hove på Tromøy. Navnet klinget for likt Hovefestivalen som ble arrangert på samme sted fram til 2014, hevdet de.

- Var kravet en del av konkursen?

- Til alle dem som spekulerer rundt dette, nei, vi regnet det som en ikke-sak og det var det også. De hadde ingenting og det kom aldri noe mer enn det ene brevet, sier Løkke til Dagbladet.

- Skjønner det fortsatt ikke

- Hvorfor satte dere ikke fristen for å melde dere konkurs tidligere?

- Det ville ikke gjort så stor forskjell. Kostnadene er bundet opp i avtaler. Erfaringen vi har med billettsalg, er at salget stiger sterkt tett opp mot festivalstart.

- Hvorfor solgte dere ikke mer billetter, tror du?

- Vi har ikke kommet så langt og skal gjøre en analyse av det.

- Hadde dere for stor tiltro til artistene som var booket?

- Det vil jeg ikke si. Vi fikk gode tilbakemeldinger på artistene våre. Vi skjønner fortsatt ikke dette helt.

- Var ikke godt nok

- Hvor mye penger skylder dere?

- Vi er ikke helt ferdig med detaljene, men for å ta den avgjørelsen vi tok om å legge ned trenger ikke svaret være eksakt. Det vi hadde var rett og slett ikke godt nok.

- Idet avgjørelsen tas. Hva gruer man seg mest til?

- Å stoppe det som er i gang. Leverandører hadde begynt å bygge på området. Biler var lastet og mannskap hyret inn. Det er mange momenter som eskalerer mer og mer, dag for dag og må stoppes. Det er en veldig vanskelig situasjon. Vi har fått gode tilbakemeldinger på at vi tok den beslutningen da vi gjorde.

- Dere kunne ikke ha venta?

- Nei, da måtte vi ha gått for det. Vi får aldri vite om den salgskurven ville kommet.