Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap: «Paradise Hotel» sesong 9, finale

Snakker vi en av tidenes beste «Paradise Hotel»-finaler her?

Jeg tror kanskje vi gjør det.

Det HER er hvordan man holder maktens kule, Trump. Foto: TV3
Det HER er hvordan man holder maktens kule, Trump. Foto: TV3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBS: DENNE RECAPPEN ER EN ENESTE STOR SPOILERSEREMONI

Så er vi omsider ved veis ende, der alle ting møtes og blir til ett, der recappere med fritidsproblemer endelig har en unnskyldning for ikke å være ute i sola, og alt fokus rettes mot en i overkant porøs kule med gullglitter, som har blitt vår tids sterkeste symbol på om man er en verdig vinner eller en backstabbende speller av livets spell.

Det er tid for finale i Paradise Hotel.

Les recap av sesongpremieren her, og en av påskeepisodene her.

Tidligere denne uken har hotellet ikke nøyd seg med å være paradis, men også fått smykke seg med Utopia-tema. Siden Pærra allered flyter greit over av melk og honning som det gjør, har utopien sannsynligvis manifestert seg i ekstra lime i gin & tonicsene.

Men én etter én har deltagere blitt revet ut av utopien, og sendt til det dystre Dystopia, et land så herjet av nød og lidelse at innbyggerne var nødt til å smøre svart eyeliner i fjeset og gå med hullete bukser med dårlig passform.

Det siste vi så var at Sofie sikret finaleplass til sin kjære Morten, mannen som består av 87% frisyre, på bekostning av den purhjertede og lojale Grunde. Hun har muligens misforstått ukens tema og trodd det handlet om å gjøre seg til borgermester av Dustopia.

PAR-QUIZ: Under finalefesten av årets Paradise Hotel utfordret Se&Hør Aleksander Sæterstøl og Martine Lunde, og Morten Botten og Sofie Nilsen til å fortelle hvor mye de egentlig visste om hverandre. Reporter: Kine Falch. Foto: Lise Rafaelsen. Vis mer

Når torsdagen begynner står vi igjen med tre par. Via flashbacks til sesongstarten forteller både Kevin og Martinelunde oss at de kommer til å slippe kula.

«Selv om bestemor har sagt at jeg ikke burde det», sier hun. Typisk ungdommen nå til dags, har ingen respekt for etterkrigsgenerasjonens strategiske innspill og livserfaring hva gjelder sex- og alkoholdrevet reality-tv.

Morten forteller at Morten (tror han refererer til seg selv, er ingen andre Mortener i nærheten) er verdens dårligste vinner, og verdens dårligste taper. Jeg sliter med samme problemet selv, men har funnet den perfekte løsningen: alltid holde meg middelmådig.

«Sannsynligheten min for å vinne «Paradise Hotel» er ganske stor», sier Petter. Akkurat som sannsynligheten for at han i hver setning han ytrer utfordrer vår oppfatning av hva det norske språk er og kan være, altså.

«Det er finaledaaaaaaaaag og jeg er her fortsaaaaaaaaatt», sier Andrea med babystemme.

«For ingenting virker selvgratulerende hvis du sier det med babystemmeeeeeeeee!» Foto: TV3
«For ingenting virker selvgratulerende hvis du sier det med babystemmeeeeeeeee!» Foto: TV3 Vis mer

«Jeg tror det her blir en sjuk episode å se på tv», sier Sofie mens hun holder på å kjede både seg selv og Morten i søvn.

Alle disse Pærra-finalene som kom og gikk, ikke visste jeg at det var selve livet. Foto: TV3
Alle disse Pærra-finalene som kom og gikk, ikke visste jeg at det var selve livet. Foto: TV3 Vis mer

Jepp, folkens. To av disse seks blir årets Paradise-par. Dette er det vi har å velge i.

Juryen (fortsatt dystopisk antrukket) får brev og beskjed om at de skal velge hvilket av de to andre parene som fortjener og er verdige å stå i finalen mot Kevin og Martine. Både verdige og fortjene? Mye å kreve, ass.

Det tenkes og knakes over juryfrokosten. Lenge.

«Begge to fortjener det», prøver en seg omsider.

Dette kan ta tid.

I mellomtiden filosoferer de tre parene mens de serveres frokost på sengen. «Hadde det vært rettferdig så hadde det vært rettferdig at jeg og Sofie står i finalen. Vi har seriøst stått opp for veldig mange på hotellet her», sier den ydmyke og selvoppofrende Morten. For en edel sjel. Tipper selv det sirkelargumentet der først og fremst var for å fremme gruppas interesser.

Juryen har fattet et vedtak. Morten gjør som han alltid gjør når han blir nervøs. Han føner håret.

På samme måte som mange fuglers fjærpryd blir ekstra fager når de er i brunst, kan man måle Mortens stressnivå på hvor voluminøst håret hans er. Foto: TV3
På samme måte som mange fuglers fjærpryd blir ekstra fager når de er i brunst, kan man måle Mortens stressnivå på hvor voluminøst håret hans er. Foto: TV3 Vis mer

«Velkommen til juryseremoni!» sier Triana. Eller en rettssak, som vi uparadisiske dvaskinger kaller det. Alt er en føkkings seremoni på dette hotellet.

Grunde skal få begrunde juryens valg. Og selv om baby-Andrea har såååååå lyst til å bli valgt, så følger ikke hotellet de samme reglene som hun er vant til fra barnehagen (de er mye mer vilkårlige enn som så), og valget faller på Sofie og Morten.

«Ingen bombe. Morten Botten er i finalen», sier Morten, og mens alle ser seg rundt for å lokalisere denne Morten som Morten snakker om i ett kjør, spør Triana hva han føler nå. (Regner med at hun sikter seg inn mot en jobb som utegående sportsjournalist.)

«Kroppen min rister akkurat nå, det sier vel sitt», svarer han uten å utdype. Vi får spekulere et lite sekund i om han prøver å varsle et begynnende epileptisk anfall, og så er det Martinelunde sin tur til å holde forsvarstale.

«Jeg har tatt noen kjipe valg her inne. Jeg var med på å sende hjem Sofie, og så fikk jeg oppdraget med å være besatt av en demon.» Hater når det skjer.

Kevin har en vesentlig tøffere motbakke for å rasjonalisere sine valg i forsvarstalen. Han ender på det evige trumfargumentet: han var her først. Rettere sagt siden dag 1. Så ingen lykkejegere skal komme her og ta over hans hotell og stjele hans glitterkule.

Det er tid for grilling fra juryen. «Kevin, du vet like godt som meg at vi har hatt en avtale siden uke 7 eller 8 om at vi skulle stå sammen i finalen», sier en harmdirrende Henote. Og ikke glem at dere hadde tatt pinky på det, Henote! MAN KØDDER IKKE MED PINKY SWEAR. Før vi rekker å spørre oss om hvordan hun i all verden kunne tro at det var et løfte det var i Kevins makt å holde – det er som å dra i krigen og love at man ikke skal dø – fortsetter hun. «Det jeg lurer på er hvor mange jenter du har hatt den avtalen med?» Ouch.

En forsmådd Henote venter på svar, og plager seg selv med ubesvarte spørsmål. Var de bedre alliansepartnere enn meg? Betydde alliansen med dem noe, eller var det bare en engangsallianse? Hvis Marit Larsen hadde vært med på Paradise Hotel hadde hun skrevet sang om sånt som dette. Foto: TV3
En forsmådd Henote venter på svar, og plager seg selv med ubesvarte spørsmål. Var de bedre alliansepartnere enn meg? Betydde alliansen med dem noe, eller var det bare en engangsallianse? Hvis Marit Larsen hadde vært med på Paradise Hotel hadde hun skrevet sang om sånt som dette. Foto: TV3 Vis mer

«Jeg hadde en avtale med Andrea. Det er bare Andrea, Henote og Sofie jeg har hatt avtaler med», sier Kevin mens han trekker på skuldrene. «Selvfølgelig kan du kalle det et dobbeltspill». Hvis du vil være en sånn kjip person som mener at å spille dobbelt er et dobbeltspill, da.

Det er Mortens tur til forsvarstale. «Æ føler sjøl at æ ha vært ærlig med absolutt alle sammen. Æ har faktisk ingenting å skjul, æ kan stå for absolutt alle valgan æ har tatt, og æ ha begrunna de også før æ har tatt de», forteller han, i all ydmykhet. Hvis jeg skal driste meg på en tolkning av hva han mener med dette, så er det at han er helt ok fornøyd med egen innsats. Great innsats. The best. Tremendous innsats. So good innsats.

«Æ har også kurert kreften dokkers, gjort skattemeldinga, donert ei nyre te bestemora te Martinelunde, skapt fred i Midtøsten og dødd for syndan dokkers og stått opp igjen fra de døde.»
«Æ har også kurert kreften dokkers, gjort skattemeldinga, donert ei nyre te bestemora te Martinelunde, skapt fred i Midtøsten og dødd for syndan dokkers og stått opp igjen fra de døde.» Vis mer

Sofie grilles hardt for gårsdagens ofring av Grunde. Han er fortsatt så vonbroten at han blir våt i øynene bare av å tenke på det. Hun går i forsvarsposisjon. «Det er ikke alltid man kan være ærlig her inne», sier hun. Sant. For eksempel hvis man skal backstabbe noen.

Etter grillseremonien er Morten både skuffet og fornøyd over at han ikke ble grillet hardere. All den føningen til ingen nytte. Han mener det beviser at de ikke hadde noe å ta ham på. En alternativ tolkning er at talen hans var så ræva at de ikke trengte flere spørsmål, men la ham leve i troen.

Juryen trekker seg tilbake, og finalistene får sjampis mens de konkurrerer om hvor mange ulike måter de klarer å si at oppholdet har vært helt sykt og/eller at det er helt sykt å være i finalen. Sykt.

Så har klipperne sitt svare strev med å fylle sendetiden med gamle mimrebilder fra helsprø helsprøheter de helsprø deltagerne har gjort, som den gangen en tok salto, eller da Kevin sto på henda over doskålen (vi har alle vært der), eller da tre gutter (!!!!!) badet i samme badekar, eller de gangene noen var nakne for lolz.

Det vekker mange følelser hos oss seere, ikke minst en undring over hvorfor TV3 har valgt å utvide finalen med et kvarter, og gjøre den episoden med minst handling til sesongens lengste.

De neste tjue minuttene fylles med variasjoner over deltagernes eksistensielle spekulasjon i hvem som kanskje, muligens kommer til å stemme på dem.

Kevin lover Martinelunde å ikke slippe kula. «Jeg er veldig glad for at jeg står med Kevin», sier hun. Han er en smart gutt, og det er jeg glad for at han er. Men jeg stoler ikke på Kevin.»

Og så skal fjes males/sparkles på, balansepunkt på stiletter gjenerobres, velociraptor-klør lakkes, og clip-on-sløyfer festes. Det er tid for finaleseremoni.

Men først, rettetangseremoni. Foto: TV3
Men først, rettetangseremoni. Foto: TV3 Vis mer

Etter en ti minutters inngangsprosesjon er vi i gang. «Er dere nervøsæææh?» spør Triana, mens det ser ut som hun angrer på at hun ikke gikk på do før opptak.

Plutselig skjønte Triana hva mexicanerne mente med begrepet Montezumas hevn. Foto: TV3
Plutselig skjønte Triana hva mexicanerne mente med begrepet Montezumas hevn. Foto: TV3 Vis mer

«Morten Botten MÅ vinne Paradise Hotel», sier Morten Botten til kamera. «Det hadde vært så flaut å tape en finale.» Drit i å spoil a, Pærra. Kan umulig se for meg at klipperne valgte å bruke akkurat den replikken av noen annen grunn enn fordi det går troll i Bottens ord og vi får bekreftet en gang for alle det gamle munnhellet om at hovmod står for win?

Så er det stille-seg-bak-den-man-synes-er-verdigst-vinner-seremoni.

«Lurer på hva hårføneren min gjør nå. Tror du den tenker på meg?» undrer Morten. Foto: TV3
«Lurer på hva hårføneren min gjør nå. Tror du den tenker på meg?» undrer Morten. Foto: TV3 Vis mer

Isabell går bak sin BFF Martinelunde, så klabert.

Andrea går bak Sofie, og får lov å lire av seg sin siste rasjonalisering for sesongen, noe om at Sofie og Morten faktisk jobbet for gruppa si og blablabla.

Alex dropper å gå bak mancrush Morten, til fordel for girlcrush Martinelunde. Ååååw.

Henote later intet mindre enn TRE ganger som om hun skal gå til Martine og Pinky Swear-Judas-Kevin, og det er like helsprøtt og festlig hver gang, og plis stopp jeg får ikke puste av latter. Til slutt går hun bak Morten og Sofie. Puh.

Grundes agg mot Sofie overstyrer hans sympati for Morten, så han ender bak Martine.

Morten er HELT sikker på at Petter skal gå til ham, for de hadde nemlig en avtale (uvisst om det var med eller uten pinky swear). Regner med at klipperne tok med dette bare for at vi ikke skulle få falske forhåpninger om at han kunne tippe vektskålen i Kevins favør, og OIDA der gikk han til Kevin og Martinelunde, gitt.

Han begrunner det med at Kevin er den fineste fyren han har møtt noen gang.

«Jeg var litt dum og ga et løfte til Morten i går, og det beklager jeg på. Jeg mener Kevin fortjener å vinne, og dette måtte jeg bare stå på.»

Forresten, hvis Petter hadde vunnet hadde han planlagt å bruke premien på å kjøpe seg noen nye preposisjoner.

Soaph har muligheten til å avgjøre det hele, og med bevingede ord om at både payback og karma er en bitch, går hun bak K&L.

ANDRE TING SOM ER EN BITCH: Hunnbikkjer, livet og Meredith Brooks. Foto: TV3
ANDRE TING SOM ER EN BITCH: Hunnbikkjer, livet og Meredith Brooks. Foto: TV3 Vis mer

Teele og André gjør også det, og da fikk søren meg Morten Botten og Sofie bare to stemmer, dere. Skuffende nok får vi ingen rasjonaliseringer om at han egentlig tapte med vilje. «Nå er jeg en like stor taper som resten av hotellet», sier han bare. Ja. Først nå, Morten.

Men vi er så klart ikke ferdig enda, for nå er det kuleseremoni. Dere vet åssen dette funker ikke sant? Tillitsøvelse der man får mer penger jo lengre ingen av dem slipper kula? Og slipper ingen kula deler man summen.

Som en konsekvens av at dette systemet var defensivt og/eller appellerte til deltagernes latente altruisme ble reglene skrevet om, så nå får man gi det resterende beløpet til en i juryen hvis man slipper kula før totalsummen er oppnådd. Kan ikke tenke meg at et sånt system kan misbrukes.

Er det bare meg, eller virker det LITT vel beleilig at mønsteret på det nye teppet på hotellet også markerer pengesummen deltagerne kan vinne? Og hvem har hørt om at flybensin kan smelte stålbjelker, egentlig? Tilfeldig? Neppe. Åpne øya, folkens. Foto: TV3
Er det bare meg, eller virker det LITT vel beleilig at mønsteret på det nye teppet på hotellet også markerer pengesummen deltagerne kan vinne? Og hvem har hørt om at flybensin kan smelte stålbjelker, egentlig? Tilfeldig? Neppe. Åpne øya, folkens. Foto: TV3 Vis mer

I det TOTALT hypotetiske scenariet at han hadde sluppet kulen, vil Kev vil delt pengene med André. Martine med både Isabell og Alex, tydeligvis.

Så er vi gang, og siden Martine åpenbart (og med rette) ikke stoler på Kevin, og dessuten har avtalt med Isabell om å splitte summen, og dessuten sannsynligvis er den dyktigste spilleren dette hotellet har sett på ni sesonger (serr, bare sjekk da hun var besatt av den demonen), går kula i gulvet på fem sekunder.

«Hva brast så høyt?» «Pærra ut av di hand, herre Kevin.» Foto: TV3
«Hva brast så høyt?» «Pærra ut av di hand, herre Kevin.» Foto: TV3 Vis mer

Alle er i sjokk. Tårer triller. Sminke sprekker opp. 35 år gamle recappere fistpumper i sofaen.

Og Kevin bare:

«Næmmen så bra.» Foto: TV3
«Næmmen så bra.» Foto: TV3 Vis mer

Kevin tar det som en mann, og da mener jeg at han først påpeker hvor mye han gir faen ved å si «eg gir faen», og så vise hvor lite han gir faen ved å guilttrippe rivalen sin. «Hvis hun klarer å ha det på sin samvittighet får hun bare gjere det. Eg hadde ingen planer om å sleppe den kulo. For eg gje'kke sånn. Så gjerrig er eg ikkje.»

Zero fucks given, der altså. Foto: TV3
Zero fucks given, der altså. Foto: TV3 Vis mer

«Kevin tar dette her bedre enn noe annet menneske ville gjort i hele verden», er Petters forsiktige påstand.

Min forsiktige påstand er at Petter trenger å treffe flere mennesker.

«Kevin er en gutt med et hjerte av gull, og jeg...» sier han med tårer i øynene, men ingen gidder å høre på, for akkurat da du trodde denne finalen ikke kunne bli bedre begynner alle å krangle. Hele Mini-FN her på hotellet har lyst til å stemme i og forklare for de andre hvorfor det de synes om Lundes valg er den riktige tingen å synes om Lundes valg. André synes det er å rane. Andrea vil gjerne snakke ferdig. Noen synes det er ganske sykt. Begge er jo kåret til å være en like verdig vinner, uavhengig av hva verdig vinner måtte bety.

At Kevin og Martine ikke har spilt seg vei til finalen sammen, eller at Kevin åpenbart vurderte å kaste kula selv, eller at HELE POENGET MED SPILLET ER Å GJØRE SÅNT SOM DETTE virker ikke å være tungtveiende for den moralske domfellelsen under hylekorseremonien som utspiller seg.

La det også understrekes at Martinelunde og Kevin senere ble observert som gode venner, og at hun sågar tilbød at han kunne få Isabell som trøstepresang. Ah, menneskehandel, det bringer virkelig folk sammen. Foto: TV3
La det også understrekes at Martinelunde og Kevin senere ble observert som gode venner, og at hun sågar tilbød at han kunne få Isabell som trøstepresang. Ah, menneskehandel, det bringer virkelig folk sammen. Foto: TV3 Vis mer

Den som synes dette er aller kulest, er Grunde. «Jeg stemte ikke på det paret der for at det paret skulle vinne. Jeg stemte for at Martinelunde skulle vinne.»

Og det tenker jeg skal få bli siste ord. Snakker vi en av de beste Pærra-finalene ever, i hvert fall siden sesong 4? Er vi happy?

«Jo, vi er i grunn det», sier Lunde.

«Sånn nogenlunde», sier Grunde.

T-t-t-that's all, folks. Foto: TV3
T-t-t-that's all, folks. Foto: TV3 Vis mer
Hele Norges coronakart