DEBATT

Snakker vi nok om den moralske beredskapen?

Beredskap handler ikke bare om institusjoner, ansvarsfordeling og koordinering.

MINTES OFRENE: Blomsterhavet foran Domkirken vokter og vokste da over 150.000 mennesker var samlet i Oslo sentrum 25. juli for å minnes de døde i terroranslaget mot regjeringen og AUF. Foto: Holm Morten / NTB Scanpix
MINTES OFRENE: Blomsterhavet foran Domkirken vokter og vokste da over 150.000 mennesker var samlet i Oslo sentrum 25. juli for å minnes de døde i terroranslaget mot regjeringen og AUF. Foto: Holm Morten / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er fem år siden sjokket. Ennå merker vi hvordan det tar tak i oss. Vi merker det ekstra sterkt når liknende terrorangrep skjer andre steder i verden: i Istanbul, Orlando, Dallas, Nice. Vi gråter med ofrene, og vi frykter selvsagt for vår egen sikkerhet.

En av de viktigste debattene som kommer opp i kjølvannet av terror, er debatten om beredskap. Herværende avis har hatt en aktiv og fortjenstfull dekning av beredskapen i Norge. Hva har vi lært? Hva har skjedd? Hva har ikke skjedd? Er vi i stand til å beskytte vår egen befolkning?

Spørsmålene er sentrale og betimelige, og mye av debatten har vært god. Men beredskap handler ikke bare om institusjoner, ansvarsfordeling og koordinering. Beredskap handler også om moralske verdier. Siden mye av samtalen i dagene umiddelbart etter sjokket i 2011 var preget av nettopp verdier, kan det være verdt å minne om akkurat dette nå.

Når vi i denne sammenheng bruker ordet verdi, mener vi det som dypest sett betyr mye for oss, det som bidrar til å styre hvordan vi handler og tenker. Verdier er sammensatte og kan forandre seg, og i et mangfoldig samfunn som Norge er det til enhver tid mange forskjellige verdier. Det er ikke noe mål at alle skal være enige eller ha alle de samme verdiene. Men at vi trenger noen sterke verdier når tragedien rammer, og når vi skal reise oss opp og komme videre, er det liten tvil om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer