DEBATT

Snakkesalig om dødshjelp

Diskusjon om dødshjelp er essensielt, men i motsetning til Amanda Schei, mener vi at praksisen ikke bør innføres.

DØDSHJELP: Å implementere dødshjelp som en del av helsetjenesten vil være en kapitulasjon, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
DØDSHJELP: Å implementere dødshjelp som en del av helsetjenesten vil være en kapitulasjon, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kommentator i Dagbladet, Amanda Schei, skriver at Norge bør se til andre land som i dag hjelper alvorlige syke mennesker til å ta sitt eget liv.

Hun begrunner valget blant annet med at den medisinskteknologiske utviklingen har skutt fart de siste 70 årene, som har resultert i at vi kan holde pasienter lenger i live gjennom blant annet symptomlindrende medisinering og kunstig opprettholdelse av organer.

I noen tilfeller, mener Schei, at det kun er med på å forlenge en vond dødsprosess.

Det er opplagt at overbehandling er et problem. Alvorlig syke mennesker bør ikke utsettes for nytteløs behandling mot deres vilje når målet er å utsette døden en kort periode.

Slik er det heldigvis ikke. En hver har rett til å si nei takk til videre behandling dersom det ikke er noen utsikter til bedring. Konklusjonen er at man da dør av grunnsykdommen sin. Så langt er vi enige.

Det som blir problematisk er at Schei mener at disse fremskrittene innen medisinen fordrer oss til å lage nye spilleregler – der løsningen er aktiv dødshjelp. At legen direkte (eutanasi) eller indirekte (legeassistert selvmord) bistår en pasient i hans eller hennes selvmord. En slik praksis har alvorlige slagsider som bør belyses.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer