- Snakket med Jan Werner tre timer før han døde

Jan Werners foreldre er glade de fikk stanset ryktene om at sønnen tok selvmord.

IKKE SELVMORD: Jan Werner Danielsens foreldre, Thor-Egil og Helle Danielsen, er sikre på at sønnen ikke begikk selvmord. Han var inne i en for god periode, mener de. Ved Sand kirke i bakgrunnen ligger Jan Werner Danielsen begravet. Foto: Lars Eivind Bones
IKKE SELVMORD: Jan Werner Danielsens foreldre, Thor-Egil og Helle Danielsen, er sikre på at sønnen ikke begikk selvmord. Han var inne i en for god periode, mener de. Ved Sand kirke i bakgrunnen ligger Jan Werner Danielsen begravet. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

SAND i Nord-Odal (Dagbladet):  Nå mener de han endelig får hvile i fred.

Foreldrene er glade for at musikken hans lever videre på ny samleplate.

- For meg var ryktene om at Jan Werner tok selvmord helt, ja... dustete! Jeg snakket med ham tre timer før han døde. Jeg kjente gutten, sier Helle Danielsen, moren til kraftvibratoen med de lyse krøllene.

Såret av ryktene Sammen med faren Thor-Egil forteller hun åpenhjertig til Dagbladet om hvordan de taklet ryktene som oppsto i kjølvannet av sangerens dødsfall i 2006.

Selv skrev Thor-Egil Danielsen boka «Bare Werner» for å avkrefte spekulasjonene rundt dødsårsaken.

Der skrev han blant annet at selvmordsryktene såret veldig.

- Meninga med boka var å avkrefte ryktene. For meg var det en veldig fin sorgprosess å skrive den, forklarer han.

Tror ikke på selvmord - Vi vet Jan Werner var langt nede ei stund. Men han klarte å krabbe opp igjen, og like ukene før han døde var han på vei opp. Han hadde til og med fortalt oss at han hadde fått ny kjæreste, forteller Thor-Egil.

- Da går du ikke og tar ditt eget liv, legger Helle til.

I etterkant av utgivelsen av boka «Bare Werner» sto Jan Werners manager Febe Rognstad frem og fortalte Norge at hun også var artistens kjæreste.

Hemmelig kjæreste Grunnen var at hun ikke kjente seg igjen i beskrivelsen Thor-Egil Danielsen ga av henne i boka.

Der ble hun beskrevet som en «venn og tilnærmet kjæreste» som ikke klarte å holde seg unna Jan Werner etter at han hadde truffet en mann.

- Vi vil ikke si navnet til Jan Werners nye kjæreste. Rundt det temaet har vi overhode ingen ytterligere kommentarer, understreker faren Thor-Egil.

Fant gamle opptak Nå har det gått over fire år siden det tragiske dødsfallet. En ny samleplate kom mandag i butikkene. «One more time» inneholder en «best of»-plate i tillegg til en samling framførelser som aldri tidligere har blitt utgitt.

- Vi fikk en forespørsel i 2008 fra Universal om å gi ut en «best of»-plate.

- Det var noe de og Jan Werner hadde snakket om siden 2000, og sammen hadde de allerede valgt ut låtene. Men vi synes det var for tidlig. Vi hadde ikke orket å lete i musikksamlingen til Jan Werner ennå, og Universal respekterte oss. De var gode å ha med å gjøre, sier faren.

Følelsesladd og vanskelig Foreldrene har brukt måneder på å gå gjennom samlingen av CD-plater.

Der gjemte det seg uutgitt materiale. Thor-Egil og Helle har ennå ikke rukket å høre gjennom alt, men 13 av fremførelsene ble i samarbeid med Universal funnet verdige en plass på samleplatens andre del. At utvelgelsesprosessen var tøff legger ikke mor og far Danielsen skjul på.

- Det har vært veldig følelsesladet og vanskelig. Det har vært fysisk slitsomt også, men den psykiske jobben har vært verre, avslører mor Helle.

- Aldri alene i peisestua I ekteparet Danielsens bolig har de laget et eget Jan Werner-rom i peisestua med de gamle tingene hans. Årene etter hans død har vært tunge.

- Etter fire år er det nå noe lettere, men fortsatt er det tøft. sier Thor-Egil.

Helle synes det er verst med bursdagene og høsten, årstiden han døde på. Og jula.

TØFF JULEFEIRING: Jeg har det vanskelig i jula. Det er en fæl tid for meg. Jeg klarer ikke å gå på noen andre julekonserter, innrømmer Helle Danielsen. Foto: Lars Eivind Bones
TØFF JULEFEIRING: Jeg har det vanskelig i jula. Det er en fæl tid for meg. Jeg klarer ikke å gå på noen andre julekonserter, innrømmer Helle Danielsen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg har det vanskelig i jula. Det er en fæl tid for meg. Når det er konserter i desember føles det veldig rart. Jeg klarer ikke å gå på noen andre julekonserter, innrømmer hun.

Og i peisestua trenger hun selskap.

- Jeg går ikke alene inn der. Med tiden kan jeg kanskje venne meg til det, undres hun.

Fansen ønsket mer Det er ikke bare Universal som har spurt etter utgivelsen «One more time».

- Mange fans har sendt mail og sms. Og det var så bra kvalitet på de siste opptakene at vi tror Jan Werner ville gitt det ut selv, forklarer Thor-Egil.

- Ja, hva tror dere han selv hadde sagt om utgivelsen av denne plata?

Hvil i fred - Jeg tror han ville ha sagt at «Det var jammen på tide», ler Helle.

Nå ønsker imidlertid ekteparet Danielsen å være minst mulig i medienes søkelys framover.

- Det er veldig hyggelig at folk har ønsket mer, men nå føler vi at vi har gjort vår jobb for en stund, svarer far Thor-Egil

- Nå får Jan Werner hvile i fred, nikker han smilende.