DEBATT

Snapchat, ikke ødelegg vennene mine

Det er vondt at jeg må føle meg pen for en app, men ti ganger verre at vennene mine må det. 

UTEN FILTER: Snapchats redigeringer ødelegger bilder, mener Silje Reistad. Foto: Privat
UTEN FILTER: Snapchats redigeringer ødelegger bilder, mener Silje Reistad. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nå begynner jeg å bli rimelig lei, Snapchat. Det begynte som uskyldig moro. Vi fikk hundeører og kunne få hverandres ansikt. Du kunne være med å gjøre en familiemiddag til et eneste stort latterkaos. Bestefar på 80 år kan få ansiktet til lille Ole på fem år, og alle ler. Uskyldig moro, og tydelig redigert.

Men nå har det gått for langt. Alle vet det egentlig, men vi må snakke mer om det. For vi blir påvirket hele gjengen.

- Kan jeg legge ut dette, eller er det for redigert? spør venninnen min. Bildet hun viser har tydelig vært igjennom en runde i Snapchat, med filteret som gjør øynene større, nesen smalere og huden plettfri. Og er det mer? Jeg vet ikke lenger, for det er de små, og mange justeringene til Snapchat som utgjør noe stort. Det totalforandrer ansiktet til venninnen min, og jeg kjenner at jeg blir skikkelig lei meg.

Jeg kan ikke si at bildet ikke er fint, for det er jo på en måte av henne. Og jeg synes jo hun er vakker. Men hvor er øynene hennes, den fine munnen det alltid kommer noe morsomt ut av, nesen som bare er hennes?

Hvorfor, Snapchat? Hvorfor ødelegger du vennene mine? Hvordan skal venninnen min klare å legge ut et bilde av sitt naturlige jeg neste gang, dersom dette bildet får god respons?

Det er ikke første gangen jeg kommer over disse bildene. Er du på sosiale medier, har du garantert sett et bilde av noen du kjenner, som du må se et par ganger på. Er det henne? Var det ham? Hva har skjedd? Også demrer det. Aha, Snapchat. Filteret. Selvfølgelig.

Det jeg ønsker meg aller mest er at Snapchat fjerner disse filterne. Og jeg forutser to reaksjoner på min mening rundt det.

1. Man kan jo endre seg i virkeligheten? Hva er forskjellen?

Det kan man. Og i utgangspunktet har jeg ikke noe imot det, så lenge det er gjennomtenkt - over flere år - og helst etter og ha jobbet med problemene profesjonelt. Vi normaliserer det “perfekte” utseendet med disse filterne. Og det “perfekte” er ikke vakkert. Tygg litt på den.

2. Vil du ikke at vennene dine skal bli pene?

Vennene mine er pene. Jeg mener det av hele mitt hjerte. De er så sinnsykt vakre fordi de er akkurat som de er. Og det gjør så vondt at de skal begynne å tvile på seg selv, på grunn av en app på mobilen.

Jeg bruker Snapchat selv, så jeg kommer ikke til å boikotte. Men vær så snill og les dette, og tenk at noen faktisk tenker sånn om akkurat deg. For Snapchat gjør det tydeligvis ikke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer