Snart er all musikken din på nettet

Streamingrevolusjon på gang.

(Dagbladet.no): Selv om vi lever i nettalderen, har de fleste av oss fortsatt musikken lagret fysisk hos oss - enten det er i form av vinyl, cd-plater eller lydfiler på pc/mac, nettverksserver, mp3-spiller og/eller mobiltelefon.

Men 131 år etter at Edison tok patent på fonografen, 27 år etter at Sony slapp den første cd-platen (Billy Joels «52nd Street»), og åtte år etter at den første iPoden ble lansert, begynner vi kanskje å ane konturene av et nytt paradigmeskifte innenfor digital musikkdistribusjon.

I den neste generasjonen musikktjenester ligger musikken du hører på i «skyen» ute på nettet.

Noen av disse tjenestene, som Last.fm og Pandora, har eksistert i mange år allerede. Men det er først med suksessen til Spotify, den reklame- eller abonnementsfinansierte fetteren til iTunes, at vi begynner å se at streamingtjenester virkelig kan erstatte de fleste andre former for nettbasert musikkdistribusjon.

DET GJENSTÅR Å SE om overgangen fra lokal mp3 til streamet nettmusikk blir like viktig som overgangen fra cd til mp3, men for alle andre enn platesamlerne blant oss (jeg er forsåvidt en av dem, og derfor litt splittet i forhold til dette) er dette en utvikling som kan gjøre det enda morsommere å være musikkfan.

Hvis ikke noen i musikkbransjen roter bort denne muligheten også, kan det samtidig bidra til å redusere andelen piratkopiert musikk dramatisk.

Alle som har grublet litt over hvor data- og nettutviklingen går, ser at i en ikke ikke så alt for fjern nettframtid har du tilgang på så mye båndbredde, lagringsplass og prosessorkraft at det ikke lenger vil bety noe hvor dataene dine befinner seg. Moores lov, Edholms lov og diverse andre lover sørger for det.

PÅ FLERE FELT
er dette i ferd med å skje allerede nå. Musikk er ett av dem.

ALT PÅ NETT: I den neste generasjonen musikktjenester ligger musikken du hører på i «skyen» ute på nettet.
ALT PÅ NETT: I den neste generasjonen musikktjenester ligger musikken du hører på i «skyen» ute på nettet. Vis mer

Dette med at du på nesten magisk vis kan få musikken levert til en dings nær deg, er forsåvidt et ganske gammelt og velprøvd konsept.

Det kalles radio.

Men på radio er det andre som bestemmer musikken. Det kan være en fin ting, som når broren min velger musikken til Kveldsmat på NRK hver onsdag kveld.

FULLT SÅ STAS ER DET IKKE når iskald radioformateringsprogramvare kjører heavy rotation på ting du ikke liker. Det er derfor vi netthoder som regel foretrekker å bestemme musikken selv. Det er derfor de av oss som har tilgang elsker Spotify.

Men Spotify er bare begynnelsen.

SPOTIFY: En av flere nye musikktjenester som gjør deg uavhengig av fysisk lagret musikk.
SPOTIFY: En av flere nye musikktjenester som gjør deg uavhengig av fysisk lagret musikk. Vis mer

På min iPhone har jeg installert en tidlig betaversjon av iWimp, en iPhone-versjon av den norskutviklede Spotify-konkurrenten Wimp, som selskapet Aspiro står bak. NRKbeta har allerede skrevet om dette geniale lille programmet, som gir meg tilgang på et gedigent musikkbibliotek, streamet via WiFi eller 3G, og noenlunde brukbart selv der det bare er Edge-dekning.

Selv om en slik løsning i dag nesten fortsetter at man har et grisedyrt iPhone-abonnement med fri datatrafikk, ser man her konturene av den svært nære framtidas musikkonsum:

Musikken bare er der. Du har tilgang, når du vil, hvor du vil. Du leier, snarere enn å eie.

SKAL DETTE FUNGERE, må det være du som har kontrollen, det må fungere sømløst på tvers av dingser og plattformer. Er musikken pakket inn i DRM og annet herk som hele tiden tvinger deg til å verifisere her og autorisere der, vil du ikke ha det.

Uansett er det nok mange som fortsatt vil ønske den formen for kontroll som bare lokalt lagrede, åpne filer vil gi. Det betyr at det heller ikke blir slutt på fildeling med det første. Men som DB.no har omtalt tidligere, viser en fersk undersøkelse fra Stim, det svenske svaret på norske Tono, at fildelere er villige til å betale dersom tilbudet er bra nok og prisen er riktig.

Her kan gode og fleksible streamingtjenester være en del av svaret.

Følg meg på Twitter: @janomdahl

OVER ALT: DB.nos kommentator har testet den norskutviklede streamingtjenesten iWimp (beta) for iPhone, og er imponert. Foto: SCANPIX
OVER ALT: DB.nos kommentator har testet den norskutviklede streamingtjenesten iWimp (beta) for iPhone, og er imponert. Foto: SCANPIX Vis mer