Fortsatt ikke oversatt til norsk

Snart er det 1000 år siden verdens første roman ble nedtegnet

I 2021 er det tusen år siden den japanske kvinnen Murasaki Shikibu ble ferdig med sitt mesterverk, «Fortellingen om Genji». Verdens eldste roman er ennå ikke oversatt til norsk.

DEN FØRSTE: Murasaki Shikibu var en japansk forfatter, poet og tjener under Heian-dynastiet. Murasaki er best kjent som forfatter av «Fortellingen om Genji» («Genji monogatari») som var ferdigskrevet i år 1021 og som er verdens første roman nedtegnet.Foto: NTB Scanpix
DEN FØRSTE: Murasaki Shikibu var en japansk forfatter, poet og tjener under Heian-dynastiet. Murasaki er best kjent som forfatter av «Fortellingen om Genji» («Genji monogatari») som var ferdigskrevet i år 1021 og som er verdens første roman nedtegnet.Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Japans første nobelprisvinner i litteratur, Yasunari Kawabata, holdt sin takketale i Stockholm for 50 år siden, var det én bok han spesielt trakk fram: «Fortellingen om Genji» («Genji monogatari»). Romanen var ferdigskrevet i år 1021 – og om tre år kan vi feire tusenårsjubileet til verdens eldste roman. Verket på 54 kapitler er skrevet av kvinnen Murasaki Shikibu (født 973), som på grunn av sitt litterære talent ble hentet inn til hoffet i Heian, dagens Kyoto. På hennes tid var det mest status å skrive kinesisk, men Murasaki skrev sin roman på «kana», altså eldre japansk – noe som gjør verket grunnleggende for det japanske språk.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer