DEN FØRSTE: Murasaki Shikibu var en japansk forfatter, poet og tjener under Heian-dynastiet. Murasaki er best kjent som forfatter av «Fortellingen om Genji» («Genji monogatari») som var ferdigskrevet i år 1021 og som er verdens første roman nedtegnet.Foto: NTB Scanpix
DEN FØRSTE: Murasaki Shikibu var en japansk forfatter, poet og tjener under Heian-dynastiet. Murasaki er best kjent som forfatter av «Fortellingen om Genji» («Genji monogatari») som var ferdigskrevet i år 1021 og som er verdens første roman nedtegnet.Foto: NTB ScanpixVis mer

Fortsatt ikke oversatt til norsk

Snart er det 1000 år siden verdens første roman ble nedtegnet

I 2021 er det tusen år siden den japanske kvinnen Murasaki Shikibu ble ferdig med sitt mesterverk, «Fortellingen om Genji». Verdens eldste roman er ennå ikke oversatt til norsk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Da Japans første nobelprisvinner i litteratur, Yasunari Kawabata, holdt sin takketale i Stockholm for 50 år siden, var det én bok han spesielt trakk fram: «Fortellingen om Genji» («Genji monogatari»). Romanen var ferdigskrevet i år 1021 – og om tre år kan vi feire tusenårsjubileet til verdens eldste roman. Verket på 54 kapitler er skrevet av kvinnen Murasaki Shikibu (født 973), som på grunn av sitt litterære talent ble hentet inn til hoffet i Heian, dagens Kyoto. På hennes tid var det mest status å skrive kinesisk, men Murasaki skrev sin roman på «kana», altså eldre japansk – noe som gjør verket grunnleggende for det japanske språk.

Slik blir Murasakis rolle ikke ulik den betydning Shakespeares dramaer og Cervantes’ «Don Quijote» hadde for engelsk og spansk fem århundrer seinere. Allerede på 1100-tallet erklærte poeten Fujiwara no Shunzei (f. 1114) at hennes roman var uunnværlig for enhver som vil lære seg å skrive og dikte.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn