Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Fortsatt ikke oversatt til norsk

Snart er det 1000 år siden verdens første roman ble nedtegnet

I 2021 er det tusen år siden den japanske kvinnen Murasaki Shikibu ble ferdig med sitt mesterverk, «Fortellingen om Genji». Verdens eldste roman er ennå ikke oversatt til norsk.

DEN FØRSTE: Murasaki Shikibu var en japansk forfatter, poet og tjener under Heian-dynastiet. Murasaki er best kjent som forfatter av «Fortellingen om Genji» («Genji monogatari») som var ferdigskrevet i år 1021 og som er verdens første roman nedtegnet.Foto: NTB Scanpix
DEN FØRSTE: Murasaki Shikibu var en japansk forfatter, poet og tjener under Heian-dynastiet. Murasaki er best kjent som forfatter av «Fortellingen om Genji» («Genji monogatari») som var ferdigskrevet i år 1021 og som er verdens første roman nedtegnet.Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Japans første nobelprisvinner i litteratur, Yasunari Kawabata, holdt sin takketale i Stockholm for 50 år siden, var det én bok han spesielt trakk fram: «Fortellingen om Genji» («Genji monogatari»). Romanen var ferdigskrevet i år 1021 – og om tre år kan vi feire tusenårsjubileet til verdens eldste roman. Verket på 54 kapitler er skrevet av kvinnen Murasaki Shikibu (født 973), som på grunn av sitt litterære talent ble hentet inn til hoffet i Heian, dagens Kyoto. På hennes tid var det mest status å skrive kinesisk, men Murasaki skrev sin roman på «kana», altså eldre japansk – noe som gjør verket grunnleggende for det japanske språk.

Slik blir Murasakis rolle ikke ulik den betydning Shakespeares dramaer og Cervantes’ «Don Quijote» hadde for engelsk og spansk fem århundrer seinere. Allerede på 1100-tallet erklærte poeten Fujiwara no Shunzei (f. 1114) at hennes roman var uunnværlig for enhver som vil lære seg å skrive og dikte.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

3 MÅNEDER*

HELGETILBUD

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 0 kr i kvartal. 0 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris måned (99/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr uke. 7,86 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(3,3 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr måned. 3,3 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris måned etter tilbudsperioden (99kr/mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?