DEBATT

«Deep fake»:

Snart er det umulig å vite om det man ser er ekte

Dette er ikke science fiction. Det er ikke lenge til realistiske «deep fake»-videoer er her.

Forfalskninger: Målrettet bruk av kunstig generert video er en tikkende politisk bombe, skriver spaltist Sondre U. Solstad. Foto: Mihai Surdu / Shutterstock / NTB scanpix
Forfalskninger: Målrettet bruk av kunstig generert video er en tikkende politisk bombe, skriver spaltist Sondre U. Solstad. Foto: Mihai Surdu / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hva om du kunne fått dine politiske motstandere til å si hva som helst i en video? Teknologien er ikke langt unna. Målrettet bruk av kunstig generert video er en tikkende politisk bombe.

Her i USA florerer nå en «falsk» video av Nancy Pelosi. Gjennom klipping og delvis avspilling i sakte film ser hun ut til å stamme seg gjennom en pressekonferanse påvirket av alkohol. Men med en laptop og video av hennes tidligere taler kan man ved hjelp av moderne «deep fake»-teknologi få henne til å si hva som helst. Lyst til å høre henne sitere Marx og Engels? Eller kanskje erklære New York og California som uavhengige stater? Eller at føderalt politi og «partiet for amerikansk sosialisme» er blitt beordret til å «capture or kill» alle som har sørstatsflagg? Hva skjer om sistnevnte video blir delt et par millioner ganger?

De fleste av disse videoene er fortsatt åpenbart falske, og mer morsomme enn farlige. Men det er ikke lenge til slike videoer er umulig å skille fra ekte opptak. Blant dem som utvikler teknologien roper flere nå varsko, og nekter å dele sine nye algoritmer. Men forskere som ikke publiserer sine funn etter år med arbeid er veldig sjeldne unntak, og framgangen skjer på så mange områder (teoretisk og anvendt statistikk, informatikk, prosesseringskraft, data), at den er nærmest ustoppelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer