KOMMENTARER

Snart er vi alle eksperter på Det store boligspillet

Besatt av bolig.

IRRITASJONSMOMENT: OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj tupper ut spekulantene «med umiddelbar virkning».
IRRITASJONSMOMENT: OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj tupper ut spekulantene «med umiddelbar virkning». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den eneste samfunnsmessige fordelen ved det kokende boligmarkedet, er at vi gradvis blir mer opplyste. Vi fortærer nyheter om boligmarkedet som om det var kjendissladder: Denne mugne rønna gikk tre mill over takst! Sykkelbod kuppet før visning! Lav rente gjør folk høye på bolig! Hybelvisning minnet om foreldremøte!

Vi betrakter hendelsene med frydblandet skrekk, som om våre omgivelser var en krysning av Klondyke og Tsjernobyl. De som er utenfor boligmarkedet, føler seg som tapere, mens den kompakte majoriteten blir euforisk-depressive når formuen vokser, samtidig som avstanden opp til neste trinn på boligstigen øker tilsvarende.

Men vi blir klokere, og det kan være nyttig når motgift skal komponeres. I lang tid, det vil si det siste året, har man snakket mest om at vi bygger for lite. Utbyggere som OBOS og Selvaag har sunget refrenget ukentlig: Nå må planmyndighetene få opp dampen, forskriftene må forenkles, og vi må bygge i høyden, for det er ingen menneskerett å ha sol på lekeplassen så lenge boligmarkedet vrir seg i abstinens.

Men det er flere bevegelige biter i Det store boligspillet. For eksempel: Hvis bolignøden er prekær, hvorfor har ikke leieprisene økt tilsvarende? Mens prisene for å eie har økt med 16,9 prosent i Oslo siste år, har leieprisen for en toroms økt med skarve 2,9 prosent. Det finnes flust av leiligheter til leie, og hvor er de hjemløse?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer