Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Snart er vi alle eksperter på Det store boligspillet

Besatt av bolig.

IRRITASJONSMOMENT: OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj tupper ut spekulantene «med umiddelbar virkning».
IRRITASJONSMOMENT: OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj tupper ut spekulantene «med umiddelbar virkning». Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eneste samfunnsmessige fordelen ved det kokende boligmarkedet, er at vi gradvis blir mer opplyste. Vi fortærer nyheter om boligmarkedet som om det var kjendissladder: Denne mugne rønna gikk tre mill over takst! Sykkelbod kuppet før visning! Lav rente gjør folk høye på bolig! Hybelvisning minnet om foreldremøte!

Vi betrakter hendelsene med frydblandet skrekk, som om våre omgivelser var en krysning av Klondyke og Tsjernobyl. De som er utenfor boligmarkedet, føler seg som tapere, mens den kompakte majoriteten blir euforisk-depressive når formuen vokser, samtidig som avstanden opp til neste trinn på boligstigen øker tilsvarende.

Men vi blir klokere, og det kan være nyttig når motgift skal komponeres. I lang tid, det vil si det siste året, har man snakket mest om at vi bygger for lite. Utbyggere som OBOS og Selvaag har sunget refrenget ukentlig: Nå må planmyndighetene få opp dampen, forskriftene må forenkles, og vi må bygge i høyden, for det er ingen menneskerett å ha sol på lekeplassen så lenge boligmarkedet vrir seg i abstinens.

Men det er flere bevegelige biter i Det store boligspillet. For eksempel: Hvis bolignøden er prekær, hvorfor har ikke leieprisene økt tilsvarende? Mens prisene for å eie har økt med 16,9 prosent i Oslo siste år, har leieprisen for en toroms økt med skarve 2,9 prosent. Det finnes flust av leiligheter til leie, og hvor er de hjemløse?

Vi vil ha svar, og nyhetene strømmer på. Journalister, bankfolk, analysesjefer og meglertopper jobber på høygir. De snakker om rente, formueplassering, irrasjonell optimisme og økte klasseskiller. Byrådsleder Raymond har nedsatt et boligvekstutvalg og finansminister Siv har nylig fått diverse gjeldsdempende medikamenter fra Finanstilsynet.

I all denne uvissheten, mens vi venter på at høringer og utredninger skal knas ferdig, viser OBOS at det er mulig å skjære gjennom. Direktør Daniel Kjørberg Siraj annonserer at OBOS skal få has på spekulantene i hovedstaden «med umiddelbar virkning». Norges største boligutvikler vil ta knekken på dem som betaler ti prosent av fastpris ett år eller to før boligene er klare til innflytting, og selger like før de er ferdige, gjerne med milliongevinst. Siraj oppfordrer «resten av bransjen til å ta samfunnsansvar og å stå sammen med oss for å stoppe slik spekulasjon».

Les også: Vi er alle spekulanter i det norske boligmarkedet

Det OBOS egentlig gjør, er å kvitte seg med et irritasjonsmoment, folk som snylter på det faktum at utviklere må selge rundt halvparten av leilighetene i et prosjekt før byggestart. Først og fremst er dette god branding for OBOS. De handler der andre snakker. De tar grep, umiddelbart.

Håpet må være at «handlekraften» er smittsom, først og fremst hos våre folkevalgte. Hvordan forhindre at 60-åringene bruker to-romsleiligheter som sparekonto? Bør vi kanskje skatte sekundærboligere såpass hardt at dagens unge unngår å bli annenrangs borgere? Slik går praten i kantina og på puben, nå som vi alle er i gang med å lære oss Det store boligspillet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!