Snart forbud mot vold og sex i TV før klokka 21

Det vil om kort tid komme forbud mot å sende TV-programmer som i alvorlig grad kan skade mindreårige seere før klokka 21 om kvelden.

Opplysningen ble gitt av kulturminister Ellen Horn i Stortingets spørretime onsdag. Bakgrunnen for svaret er debatten om «Hotel Cæsar» og drittsekk-TV.

«Hotel Cæsar» er ikke for drittsekk-TV å regne, skal man tro kulturminister Ellen Horn.

Frifunnet såpe

I spørretimen frifant statsråden såpeserier, men fant kjente serier som «Big Brother», «Robinson» og «Baren» skyldig i å være drittsekk-TV.

- Programkonseptet spekulerer i publikums primitive instinkter ved å skape en manipulert virkelighet, hvor individer spilles ut mot hverandre og man vinner ved å stemme ut folk. Jeg er i tvil om den etiske siden ved disse programmene, og frykter at de kan stimulere til holdninger som vi godt kunne vært foruten i vårt samfunn i dag. Heldigvis sender verken NRK eller TV 2 programmer i denne kategorien, sa kulturministeren.

Skeptisk

Ellen Horn besvarte et spørsmål fra Ola T. Lånke (KrF) som ville vite om det vil være aktuelt å ta spørsmålet om drittsekk-TV opp i forbindelse med den forestående konsesjonsbehandlingen. Statsråden var svært skeptisk til å bruke konsesjoner som virkemiddel fordi det vil bety at det blir gitt særregler for bare en fjernsynskanal.

- Jeg foretrekker heller generell regulering som gjelder alle kanaler. En slik regulering vil være på plass om kort tid gjennom et forbud mot å sende programmer som i alvorlig grad kan skade mindreårige seere før klokka 21 om kvelden, svarte hun.

(NTB)

FORBYS: Kulturminister Ellen Horn vil forby programmer som Hotel Cæsar før klokken 21 om kvelden.Foto: TV 2