Snart historie

TROMSØ (Dagbladet): Redaktørene i Bodø klarte ikke engang å samarbeide om å kjøre sine to aviser sammen til Fauske.

Mange mener litt sunn fornuft kunne sørget for at byen beholdt begge avisene. I stedet kom aviskrigerne opp fra skyttergravene med hendene i været for å møtes i ingenmannsland.

  • 1. februar skal ei ny avis være på gata. De som skal lage den, vil få det vondt, for mange kolleger i Nordlands Framtid og Nordlandsposten blir ikke med videre. Men fortsatt vet ingen hvem som må gå og hvem som får bli.
  • - Dette blir et blodbad, sier tillitsvalgt Reidun Kjelling Nybø om avisslakten. Eierne i nye Nordland Avisdrift AS, A-pressen og Harstad Tidende Gruppen, har ikke bare hisset på seg de ansatte. De har fått «hele» Nordland på nakken. Det er ikke lett for nordlendingene å ta inn over s eg at avisdrift også i utkantstrøk dreier seg om driftsmarginer og beinharde resultatkrav. Når overskuddet skal økes, kan jo konkurranse vise seg å være et forstyrrende element.
  • Åtte småaviser faller ut av dagens nordnorske annonsesamkjøring. Avtalen mellom A-pressen og HT-gruppen har et korporativt preg og sørger for at blant andre Altaposten ikke får være med i kampen om innbringende riksannonser. Avisa vil årlig tape en million kroner på dette. Det sier seg sjøl at det kan bli vanskelig å unngå nedbemanning også i Alta.
  • Pressemønsteret i Nord-Norge har endret seg dramatisk de siste åra og er ikke lenger differensiert, fordi to konserner har bortimot full kontroll. - Det stiller store krav til redaktørene, for disse eierne er ikke interessert i mangfold, mener Ivan Kristoffersen, eksredaktør i Nordlys.
  • I Bodø er spørsmålet også om det blir bedre journalistikk av ei monopolavis. Det gjenstår å se. Sett utenfra har byen hatt to gode lokalaviser og sendt mange talenter til Akersgata, NRK og TV2. Nå kan reporterne i nyavisa godt vente med en historie til neste uke fordi ingen andre er ute og jakter på den samme nyheten.
  • Den nye redaktøren, Thor Woje, vil ha et opplag på 30000 og ser for seg Nordlys som konkurrent. Men han kan få lokalt bryderi raskere enn han aner. For i går fortalte en gammel pressemann at han vil starte ny lokalavis i Bodø. Per Eggesvik vil gjerne være lillebror og lokal nr. 2-avis, og han vil få pressestøtte for å bli det. Kanskje er det likevel marked for to aviser i byen?
  • I Bodø blir nå minst 70 avisfolk ledige. En av dem omtaler seg sjøl som en «meget dyktig leder og spesialist på omstrukturering av mediebedrifter». Ordene tilhører Iver Hammeren, redaktør i Nordlandsposten, tilfreds over å ha fått lagt ned sin egen avis. Dersom noen trenger å få avviklet en avis eller to, må det være fint å vite at Hammeren nå er ledig på markedet.