DIGITAL BOKHANDEL: Apple-sjef Steve Jobs presenterte iBooks-applikasjonen tidligere i år. Foto: SCANPIX / Justin Sullivan/Getty Images/AFP
DIGITAL BOKHANDEL: Apple-sjef Steve Jobs presenterte iBooks-applikasjonen tidligere i år. Foto: SCANPIX / Justin Sullivan/Getty Images/AFPVis mer

Snart klart for norsk iBooks

Vil selge bøker til iPad og iPhone.

(Dagbladet): En norsk lansering av Apples ebokprogram iBooks er like om hjørnet, melder nettstedet Bok og samfunn.

17. november skal Apples norske agent eBokNorden i møte med norske forlag.

- Jeg har realistiske forventninger og tenker at dette er en tjeneste som må bygges opp litt etter litt. Men det er viktig at vi har en del forlag og et utvalg å tilby publikum når tjenesten lanseres, sier eBokNordens Sjur Mossige til nettstedet.

Vil tilby norske ebøker
IBooks kan lastes ned som applikasjon til iPhone, iPad og iPod Touch, er program for ebøker. Du kan enten bruke det til å lese egne bøker som du laster opp via iTunes, eller du kan kjøpe nye bøker via iBookstore. Foreløpig er det bare engelskspråklige gratisbøker - bøker som er så gamle at opphavsretten ikke gjelder lenger - som er tilgjengelige for norske kunder. Du kan imidlertid kjøpe engelskspråklige bøker til iPad fra nettbutikken Amazon, via deres Kindle-applikasjon.

Men etter den offisielle lanseringen vil nordmenn få tilgang på hele iBookstore-biblioteket. Mossige håper å kunne tilby norske bøker også. Hvor mange som blir tilgjengelige, avhenger av hvor mange forlag eBokNorden får med seg. Han sier til Bok og Samfunn at interessen fra småforlagene er stor.

Momsfritt til juli
Men norske forlag jobber også med sin egen eboktjeneste, Den Norske Bokdatabasen, og det er usikkert hvor mange av dem som vil bli med på en annen løsning, hvor de ikke har kontroll over vilkår og rabatter. Den norske eboktjenesten skulle vært lansert tidlig i vår, men ble utsatt i påvente av et momsfritak for norske ebøker på linje med papirbøker. Det har ikke kommet. Istedet varslet regjeringen over statsbudsjettet at de vil kreve moms også på internasjonale ebøker fra 1. juli neste år.

IBooks vil kunne selge både norske og engelskspråklige titler momsfritt fram til da, ettersom det er er et utenlandsk selskap.