Snart kommer en som dette til et håndledd nær deg

Galaxy Gear lanseres i september. Apple og Google jobber med saken. Men kan man ringe med smartklokkene?

KONSEPT: Et av mange kreative forslag til hvordan en «iWatch» fra Apple kan se ut. Apple har ikke bekreftet at selskapet jobber med et slikt produkt. Foto:  Foto: Brett Jordan under en Creative Commons 2.0-lisens.
KONSEPT: Et av mange kreative forslag til hvordan en «iWatch» fra Apple kan se ut. Apple har ikke bekreftet at selskapet jobber med et slikt produkt. Foto: Foto: Brett Jordan under en Creative Commons 2.0-lisens.Vis mer

Mens vi venter en stund til på nanocomputeren som flyter rundt i blodbanene, pågår det et noe mer begripelig teknologisk kappløp rettet mot håndleddet ditt. Slik Google vil innta nestetippen din med teknobrillen Glass, jobber Apple, Google og Samsung alle febrilsk med å utvikle klokkeliknende produkter.

Samsung er først i løypa. Ifølge blant andre Sammobile skal det nå være klart at det ferdige produktet, med navnet Galaxy Gear, skal lanseres på selskapets Unpacked Episode 2-arrangement 4. september.

DETTE HAR VI jo egentlig ventet på helt siden tegneseriehelten Dick Tracy dukket opp med en klokke med innebygd toveis radio i 1946. Det har vært mange forsøk, ofte  ufrivillig komiske, men nå begynner det å bli fart i sakene.

Samsung har for lengst bekreftet at selskapet har jobbet «lenge» med et tredje forsøk på å innta forbrukernes håndledd. Et av de store spørsmålene har vært om det kun er snakk om en smart klokke som snakker med Android-telefonen man allerede har i lomma eller veska, eller om en miniatyrisert, fullverdig smarttelefon. Men etter to mislykkede forsøk med håndleddstelefoner, tyder mye på at  sør-koreanerne denne gang vil nøye seg med en dings som snakker med brukerens telefon vis Bluetooth.

MYE TYDER NOK på at også Apples og Googles produkter - om de noen gang dukker opp - vil være basert på en slik modell. Vi bortskjemte teknomisbrukere ville selvsagt helst hatt en fullverdig smarttelefon, knyttet til en eller annen form for Bluetooth-baserte øreplugger med mikrofon.

Men det er vår bruk av smarttelefonen til å lese nyheter, se tv og video og dele innhold i sosiale medier som er det største argumentet mot å gjøre smartklokka til en fullverdig smarttelefon.

GAMMELT NYTT: Tegneseriehelten Dick Tracy hadde smartklokke allerede i 1946.
GAMMELT NYTT: Tegneseriehelten Dick Tracy hadde smartklokke allerede i 1946. Vis mer

Skjermen blir rett og slett for liten til den rike mediebruken vi tar for gitt.

Dermed er det mer sannsynlig at klokke og telefon vil snakke sammen, og at klokka dels blir en frittstående dings, dele en «second screen» for varslinger og annen tilpasset informasjon fra telefonen.

Ærlig talt er det litt skuffende. Kommer Apple for eksempel med en iWatch uten selvstendig telefon- og nettfunksjonalitet, blir det jo stengt tatt bare en oppgradert iPod.

Å bygge en nettilkoblet telefon for håndleddet er på ingen måte en teknologisk umulighet. Bare spør Samsung, som lanserte en så tidlig som i 1999. Under det ikke spesielt veklingende produktnavnet Anycall var SPH-WP10 en komplett håndleddstelefon med en liten monokrom lcd-skjerm, antenne, mikrofon, høyttaler og 90 minutter ringetid.

Ti år senere prøvde Samsung igjen, med S9110 Watch Phone. Igjen var det snakk om en komplett mobiltelefon, og igjen var det et produkt folk ikke ville ha.

GAMMELT KONSEPT: Samsungs første klokkemobil, SPH-WP10, ble lansert i 1999. Det ville være å overdrive å kalle lanseringen en suksess. Foto: Reuters/Scanpix
GAMMELT KONSEPT: Samsungs første klokkemobil, SPH-WP10, ble lansert i 1999. Det ville være å overdrive å kalle lanseringen en suksess. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Men at folk nå er klare for smartere dingser på håndleddet, ser teknologigiantene ut til å være enige om. Ifølge nyhetstjenesten Bloomberg  har Apple forsøkt å registrere varemerket iWatch i Japan. Bloomberg mener også å vite at Apple har minst 100 ansatte i arbeid med et «klokkeliknende» produkt.

Ifølge flere troverdige medier, deriblant Wall Street Journal, utvikler også Google et klokkeprodukt som kobler seg til brukerens Android-telefon via Bluetooth. Det ses som en del av Googles nye strategi der selskapet satser hardere på maskinvare, for eksempel gjennom utviklingen av det som angivelig skal være en egen spillkonsoll i direkte konkurranse med Playstation 4 og Xbox One.

Slike produkter er allerede på vei ut i markedet fra mindre kjente leverandører. Pebble er en folkefinasiert smartklokke med samme skjermteknologi som i mange lesebrett, tilkobling til iPhone og Android via Bluetooth, og applikasjoner for ulike formål som musikk, trening, og så videre. Italienske I'm Watch er en Android-basert klokke som også snakker med både Android-telefoner og iPhone via Bluetooth. Støtte for Twitter, Facebook og Foursquare skal være innebygget, men hvor brukbart det er i praksis er et åpent spørsmål. Italienerne skal uansett ha for å nesten-rappe iWatch som produktnavn.

Om smartklokkene blir den neste store greia? Magefølelsen min sier nei.

Oppdatert: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i papiravisa tidligere i sommer, men ble ved en inkurie ikke lagt ut på nett. Legger den derfor ut nå, med oppdatering om Samsungs lanseringsplaner.

PEBBLE: Folkefinansiert smartklokke. Foto: PEBBLE
PEBBLE: Folkefinansiert smartklokke. Foto: PEBBLE Vis mer