Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Snart kommer vinter’n

Årets første blåveis er funnet. Klimaforskerne er tydelige i sin tale: vi får mer av dette været dersom vi ikke kutter utslippene av klimagasser kraftig.

SEIN SEINHØST: Årets første blåveis er funnet. Klimaforskerne er tydelige i sin tale: vi får mer av dette været dersom vi ikke kutter utslippene av klimagasser kraftig, skriver innleggsforfatteren. Foto: Geir Bølstad
SEIN SEINHØST: Årets første blåveis er funnet. Klimaforskerne er tydelige i sin tale: vi får mer av dette været dersom vi ikke kutter utslippene av klimagasser kraftig, skriver innleggsforfatteren. Foto: Geir Bølstad Vis mer
Debattinnlegg

Årets første blåveis er funnet. Utenfor Oslo tittet den fram, forvirret av det milde været. Stakkaren trodde nok vinteren var over. Det samme gjorde knoppene som kom på trærne ikke langt unna. Vårtegnene strømmer inn. På Frosta i Nord-Trøndelag ble jorda pløyd fjerde juledag. Nå venter bonden bare på den virkelige våren så han kan så. Utenfor Trondheim kunne man hente friske gulrøtter opp av jorda, og i Molde måtte ski-NM avlyses på grunn av akutt snømangel. Vi har akkurat lagt bak oss den åttende varmeste jula siden 1900. November var også varmere enn vanlig. Nedbørsmengdene i desember var 180 prosent over normalen. Dessverre kom det meste som regn, ikke snø.

Slalåmbakker rundt om i Sør-Norge melder om problemer. Flere steder er det så varmt at de ikke får laget tamsnø en gang. Dette er ikke bare løsrevne anekdoter, men eksempler på en tydelig trend Hans Olav Hygen fra Meteorologisk institutt bekreftet det i Aftenposten 3. januar i år: «…vinteren i Norge, enten vi måler den ved hjelp av temperatur eller ved hjelp av dager med snø, har gått markant tilbake. Dette er klimaendringer vi må forholde oss til enten vi vil det eller ei.»

Samtidig har det vært sprengkulde i Nord-Amerika. Mange hevder at det paradoksalt nok også kan ha sammenheng med den globale oppvarminga. Dette er fordi Arktis er blitt varmere, jetstrømmene i atmosfæren er blitt svakere, og kald luft oftere vil kunne strømme sørover fra Arktis

Klimaforskerne er tydelige i sin tale: vi vil få mer av dette været framover dersom vi ikke kutter utslippene av klimagasser kraftig. Dagens oppsiktsvekkende varme er bare en liten forsmak på det som kan komme hvis vi fortsetter vårt forbruk av olje, kull og gass. Vi må bare venne oss til det. Vinteren i år er kommet for å bli, om vi ikke kutter utslippene av klimagasser kraftig. Jeg veit det finnes verre konsekvenser av klimaendringene enn dårlig skiføre, men mangelen på skikkelige skiløyper mellom snøtunge trær er deprimerende.

Men snart kommer vinter’n. Metrologisk institutt har meldt sprengkulde over det ganske land og om noen dager, kanskje en uke eller to har vi villsnøen og skisporene på plass. La oss da ikke glemme det grønne gresset langs tamsnøløypene i Oberstdorf under Tour de Ski, hvor de norske skimestrene utklasset resten av verden. La oss sloss for å få tilbake den hvite vinteren. Høyre og Frp har lovet kraftigere lut i klimapolitikken. Denne vinteren viser at det haster.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media