- Snart leser vi helst bøker på mobilen

Gyldendals informasjonssjef på Verdens Bokdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IKKE AT JEG EGENTLIG tror så mye på sjuårssykluser, men for nøyaktig sju år siden i dag, på verdens bokdag, skrev jeg en artikkel i Dagbladet som het «Når bøkene kommer på skjerm». Den første runden med ebok-hype var på sitt høyeste. Stephen King hadde lagt ut sin «Riding the Bullit» bare på internett og solgt en halv million bøker for 20 kroner stykket. De første ebok-leserne var kommet, alle de store norske forlagene startet eller forberedte utgivelser av ebøker, og den nye økonomien blomstret. Den 10.12.1999 steg børsverdien av det norske datalagringsselskapet Opticom med sju milliarder kroner på én dag - halvannen ganger totalomsetningen i hele bokbransjen. Men så ble det stille. Stephen King begynte raskt å selge bøker på papir igjen, ebok-leserne tok aldri av, Opticom er glemt, og det er per i dag ikke mulig å få kjøpt en norsk roman i digital form.

MYE TYDER IMIDLERTID på at det nå kommer en ny bølge. Nye leseapparater er lansert, noen med elektronisk blekk, andre med skjermer som kan rulles eller brettes sammen. Ebokhandlerne profesjonaliseres, det internasjonale titteltilbudet øker og Google gjør fascinerende ting med sitt booksearch. For et stort forlag som Gyldendal er det selvfølgelig avgjørende å finne ut om dette nå tar av for alvor, eller om det bare er en ny runde med hype. De sju tesene om bokas framtid som presenteres her, bygger på interne diskusjoner i forlaget. Men jeg advarer våre konkurrenter mot å forveksle dem med Gyldendals strategi, de er helt og holdent mine personlige gjetninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer