SOM LINCOLN: Her spiller komikeren Stephen Colbert den konservative nyhetsmannen Stephen Colbert som spiller Abe Lincoln.
SOM LINCOLN: Her spiller komikeren Stephen Colbert den konservative nyhetsmannen Stephen Colbert som spiller Abe Lincoln.Vis mer

Snart må Colbert droppe maska og være seg selv

Slik har komikarrieren vært.

(Filtermagasin.no): I denne kaotiske tid av endring og opprykk for moromann Stephen Colbert til talkshowenes eliteserie er det på tide å ta seg tid til en betimelig refleksjon over svunne tider.

Først noen ting du ikke vet med mindre du vet dem:

Visste du for eksempel at før Stephen Colbert ble Stephen Colbert var han blant annet manusforfatter for Saturday Night Live og nyhetsreporter?

Og visste du, eller noen i din husholdning, at Stephen Colbert er en så stor Tolkien-fan at han gjentatte ganger har plaget James Franco med quiz-leker basert på den Tolkiens mest ugjennomtrengelige bok, «Silmarillion»?

Boka inneholder både slektshistorie og andre intrikate bakgrunndsetaljer om «Ringenes Herre»-universet, og Franco, også en stor Tolkien-fan, utfordret Colbert:

- Navgni to valarer. Bare to! To av valarene!

- Vil du ha vannets valar, Ulmo, eller vil du ha jaktens valar, Oromë? Eller vil du ha treenes valar, Yavanna? Eller vil du...

Det fortsatte slik en stund. Er det rart han fikk en liten rolle i den andre «Hobbiten»-filmen?

Må være seg selv
Tolkien-øyeblikket er en av de få gangene i «The Colbert Report» hvor Colbert faktisk lar en bit av sin egen personlighet glimte gjennom, men nå er det snart den han skal vise frem på heltid.

Å ta over talkshowenes sjefsstol etter David Letterman betyr nemlig døden for Colberts alter ego, Stephen Colbert.

Via en uttalelse, referert av The Hollywood Reporter, bekrefter nemlig Stephen Colbert at han ikke lenger vil være Stephen Colbert når han i 2015 tar over for Letterman.

- Jeg kommer ikke til å spille den rollen i det nye programmet, så nå kommer vi alle til å finne ut hvor mye av ham som var i meg. Jeg ser frem til det. 

Med andre ord leser du nå en slags forhåndsnekrolog om en fyr som bare delvis har eksistert.

Den konservative nyhetsoppleserfiguren som Colbert deler navnet sitt med startet livet som fast bidragsyter hos Jon Stewart på «The Daily Show».

Her hadde han det blant annet gøy med å vri et kritisk segment om marihuana over i en avtale om konebytte med nyhetsoppleserkollega Steve Carrell.

Etter hvert vokste den satiriske figuren seg imidlertid så populær at han fikk sitt eget show, «The Colbert Report», hvor han enn så lenge serverer store porsjoner «truthiness», som han kaller det.

Etterligner Bill O'Reilly
Siden det er et talkshow, har Colbert naturlig nok gjester - som han vanligvis misforstår med vilje, noe som kan være en utfordring for gjestene.

Til Meet The Press fortalte han hvilke instrukser han gir dem på forhånd:

- Jeg er en rollefigur i showet, og han er en idiot. Han er vil med vilje misforstå hva du kan og bryr deg om. Vær så snill, korriger ignoransen min på en ærlig måte, så kommer vi til å ha det kjempefint.

I møte med en uberegnelig vert ender gjester hos Colbert ofte med å svare i overkant forsiktig og korrekt, men så ligger da også humoren i Colberts intervjuer ofte i kontrasten mellom gladguttens Bill O'Reilly-aktig konservative uttalelser og hvem det nå enn måtte være som skal pushe en bok denne uka.

- Colbert... det er fransk?
Derfor var det dypt fascinerende å se hvor tannløs selv Bill O'Reilly ble i møte med ekstremklonen sin da Colbert gjesta tv-programmet hans og vant dagen ved å bruke alle O'Reillys uttrykk.

Med Colbert rett ved siden av seg var det rett og slett vanskelig å se om O'Reily forsøkte å virke kritisk eller om han bare tulla.

- Colbert... det er et fransk navn, er det ikke?

- Det er et fransk navn bare for å få de kulturelle elitene over på min side, Bill. Jeg er like irsk som deg.

Plutselig måtte kranglefanten forsøke å krangle med en fyr som tilsynelatende er enig med ham i alt han sier - en kan trygt si at temperaturen ble litt flata ut av det.

Samtidig var det i stor grad Colbert som ble dempa samme kveld da O'Reilly var gjest hos ham og åpna med at:

- Dette var et digert feilgrep, at jeg kom hit. Det innrømmer jeg umiddelbart.

Colbert fulgte opp med å finne frem den nyutgitte boka til O'Reilly, tilfeldigvis med et «30% rabatt»-klistremerke over ansiktet til brumlebassen på omslaget.

Med en gang han var på defensiven i stedet for offensiven viste det seg imidlertid at O'Reilly kunne gjøre en ganske gøyal Colbert-etterligning selv, spesielt da de prata om tv-kanalen NBC.

- De fleste av folkene som jobber der er her ulovlig. Har du sett passet til Brian Williams? Han er fra Venezuala, han er Hugo Chavez.

Samlet 215.000
Fanskaren har vokst seg temmelig diger, noe som spesielt har vært tydelig når Colbert har tatt showet sitt ut til folket.

Samme kveld som Jon Stewart annonserte sin «Rally to Restore Sanity» for å få nasjonen til å roe frykten for sånn cirka alt mediene ba dem være redde for, skapte Colbert motsvaret «March to Keep Fear Alive» fordi:

- Reason is just one letter away from treason.

En enorm menneskemengde på 215.000 folk dukket opp på den påfølgende demonstrasjonen/konserten/humorfesten i Washington for å se Colbert, kledd som Evel Knievel, komme ut av fryktbunkeren under scenen og skremme folk med lydopptak av bier.

- Slipp løs biene! Løp for livet! Ville bier kommer etter dere! De kan lukte frykt!

Best på bortebane
I blant går det ikke helt etter planen, men sånt tar Colbert på strak arm. 

Da Daft Punk ikke fikk lov til å spille på Coachella-showet hans fordi Comedy Central-eier Viacom heller ville ha dem på MTV (som de også eier) tok Colbert den sitronen og klemte ut en hel mugge med sitronsaft i form av en musikkvideo for «Get Lucky» stappa med kjendisgjester og tvilsomme kroppsbevegelser.

«Breaking Bad»-stjerne Bryan Cranston på rulleskøyter var alene nok til å gjøre opplevelsen uforglemmelig.

I det hele tatt har Colbert hatt mange av sine beste øyeblikk i villmarka utenfor TV-studioet.

Som da han og Jon Stewart skulle dele ut en Emmy for reality-tv i Hollywood, stedet Colbert kaller «belly of the beast», og han utbrøt:

- Kneel before your god, Babylon!

Fornærmet presidenten
Den største Colbert-klassikeren av dem alle er likevel den hvor komikeren faktisk befant seg i beistets mage, eventuelt dets endetarm om vi skal være presise med metaforene:

Pressemiddagen til Det hvite hus (presidentboligen, ikke brukthandelen i Vadsø), hvor han tradisjonen tro skulle roaste president George W. Bush i 2006 - og faktisk gjorde nettopp det.

- Ikke bry deg om dem som sier at glasset er halvtomt, sa Colbert om presidentens temmelig dårlige meningsmålingsresultater.

- 32 prosent betyr at det er to tredjedeler tomt.... Poenget mitt er at det fortsatt er litt væske igjen i det glasset. Men jeg ville ikke drukket det. Den siste tredjedelen er vanligvis blanda ut med spytt.

I takt med at Colbert hakka løs på alt fra invasjonen av Irak til Bushs intellektuelle kapasitet, ble latteren mer og mer nervøs, helt til stemninga er så mørk at man til slutt forventet å se menn i sorte dresser løpe opp for å arrestere komikeren og sende ham til en interneringsleir.

Ble beskyldt for rasisme
Sist Colbert var i hardt vær var da hashtaggen #cancelcolbert nylig trendet på Twitter fordi folk som trodde Colbert hadde vært rasistisk mot asiater.

Den offisielle Twitter-kontoen til showet hans hadde nemlig tvitret:

«I am willing to show #Asian community I care by introducing the Ching-Chong Ding-Dong Foundation for Sensitivity to Orientals or Whatever»

Dette førte til en storm av reaksjoner. Problemet viste seg å være at kontoen hadde tatt et sitat fra en nylig sending ut av sammenhengen, som var en satirisk kommentar om kontroversen rundt navnet til NFL-laget Washington Redskins og lagets eier.

SAMLA 215.000: Sammen med Jon Stewart samla Stephen Colbert 215.000 tilskuere i Washington.  Foto: EPA/JIM LO SCALZO
SAMLA 215.000: Sammen med Jon Stewart samla Stephen Colbert 215.000 tilskuere i Washington. Foto: EPA/JIM LO SCALZO Vis mer

Bare noen uker senere er det nå klart at Colberts program faktisk blir kansellert - om enn ikke helt av de årsakene motstanderne så for seg.

Heldigvis er det ennå litt tid igjen for «The Colbert Report», som antagelig vil kunne ha det temmelig gøy med Rush Limbaughs nylige uttalelse om at CBS nå går til angrep på amerikanske verdier ved å ansette ham.

FORLATER SIN FASTE POST: Siden 2005 har Stephen Colbert ledet det satiriske showet «The Colbert Report». Nå er det snart over. Foto: AP Photo/Comedy Central, Scott Gries
FORLATER SIN FASTE POST: Siden 2005 har Stephen Colbert ledet det satiriske showet «The Colbert Report». Nå er det snart over. Foto: AP Photo/Comedy Central, Scott Gries Vis mer