Snart skriver han Den store studentromanen

- Jeg vet hva jeg driver med nå, og hva jeg skal drive med i mange år framover, sier Tore Renberg.

(Dagbladet.no): I dag ble han nominert til Brageprisen i klassen for skjønnlitteratur sammen med Linn Ullmann og Marita Fossum (med andre ord en storeslem til forlaget Oktober).

Det er romanen «Kompani Orheim» som er nominert. Den handler om Jarle Klepp fra «Mannen som elsket Yngve», og de to bøkene har sikret forfatteren mange nye lesere:

Siste roman har et foreløpig opplag på 33 000 bøker, 25 000 av dem i bokklubb. «Mannen som elsket Yngve» har kommet i 50 000 eksemplarer til sammen, hvorav 15000 er i paperback.

- Jeg synes det har løsna, sier Tore Renberg til Dagbladet.no.

- I forhold til leserne?

- Det også, men mest i forhold til skrivinga. Jeg leter ikke så mye lenger. Lenge lette jeg, jeg måtte strekke meg. Følte noen ganger jeg gjorde grep jeg egentlig ikke var god nok til, sier Tore Renberg.

Happy ending

Det er vanskelige ting han skriver om i «Kompani Orheim»: Alkoholisme i hjemmet med tilhørende vold og vanskeligheter.

- Det er godt beskrevet?

- Ja, jeg vet hva jeg skriver om, sier Renberg.

Noe mer enn det verken vil eller kan han si. Men i boka begrenser han seg ikke.

- Det er et såpass vanskelig tema at jeg vil heller si for mye enn for lite. Jeg tror ikke på at det står noe mellom linjene. Og jeg vil ikke gå for forsiktig til verks, sier Renberg.

- Tror du at boka kan bidra med noe?

- Ja, jeg får jo brev. Etter forrige bok fikk jeg sms og mail fra kids. Nå får jeg brev i posten fra gamle folk. Også menn, men mest damer som har bodd, eller bor sammen med, alkoholikere, forteller Renberg.

- Er det noe håp, da?

- Det er en terapeutisk side ved denne typen litteratur. Det handler jo om å ikke kjenne seg alene i verden. Alkoholisme er så utbredt. Jeg tenker at så lenge det finnes folk, er det håp.

Han vil gjerne at bøkene får en happy ending.

- Alle vil jo et godt sted, smiler Renberg.

Det kommer mer

Han holder på med så mangt, denne siddisen. Filmmanus til «Mannen som elsket Yngve» er inne til vurdering hos Norsk Filmfond («Nikolaj Frobenius leser det akkurat nå,» forteller Renberg). Hvis det blir ansett som godt nok, starter arbeidet med filmen til våren/sommeren.

Sammen med Arild Østin Ommundsen har han skrevet manus til «Edderkoppfesten», ett av åtte filmbidrag til neste års Ibsen-feiring. Han har også skrevet ferdig en bok som består av to romaner, eller det amerikanerne kaller «novellas». Boka kommer til høsten.

Deretter blir det flere bøker om Jarle Orheim, unnskyld, Jarle Klepp.

- Flere bøker?

- Ja, det ligger mange uforløste ting der.

- I forholdet mellom Jarle og kjæresten, for eksempel?

- Ja, men man vet også lite om hva som har skjedd i åra etter at Jarle flytter fra Stavanger til faren dør, sier Renberg, og tar sats:

- Jeg har lyst til å skrive en ordentlig studentroman.

Han ser bestemt ut.

- Det synes jeg at jeg skal gjøre.

- Hvor lenge har du tenkt å følge Jarle?

- Jeg synes det er logisk at han blir like gammel som jeg blir.

Så lenge det er Tore Renberg, er det altså også Jarle Klepp.

HOS VIKING: Fotballaget fikk besøk av Tore Renberg, Aslak Sira Myhre og Egil Østenstad, modellene til de tre hovedpersonene i «Mannen som elsket Yngve», der Tore=Jarle, Aslak=Helge og Egil=Yngve. - Jeg må innrømme at jeg skvatt litt da jeg leste det. Men likheten ble vel litt dempet utover i boka, sa Østenstad til Dagbladet.
MANGE ROLLER: Forfatter, vokalist - og far til Petra. Bak gjør også Renbergs musikkinteresse seg synlig: Musikk preger både «Mannen som elsket Yngve» og «Kompani Orheim», der musikk er en viktig identitetsmarkør.
OM ALKOHOLISME I HJEMMET: Tore Renberg mener «Kompani Orheim» er det beste han har skrevet. Det har også vært veldig hardt å skrive boka, forteller han.