Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snart slutt på PIN-kaoset

Sikrere og enklere innlogging til offentlige tjenester.

FELLES INNLOGGING: En felles løsning for innlogging til alle offentlige tjenester skal gjøre det enklere å være nettbruker. Foto: SCANPIX
FELLES INNLOGGING: En felles løsning for innlogging til alle offentlige tjenester skal gjøre det enklere å være nettbruker. Foto: SCANPIX Vis mer

||| Nå skal det bli sikrere og litt mindre frustrerende å forholde seg til offentlige tjenester på nett. I dag oppgraderes innloggingsløsningen MinID og blir den første elektroniske ID (eID) som benytter seg av ID-porten - den nye, felles plattformen for eID i offentlig sektor.

Økt sikkerhet er ivaretatt blant annet ved hjelp av varsling med SMS ved endringer av brukerprofilen, og fysisk brev i posten når en ny briker opprettes.

For deg og meg betyr det blant annet redusert risiko for ID-tyveri, og mindre styr med pinkoder.

Har du først opprettet en eID, skal denne etter hvert kunne brukes på alle offentlige tjenester. MinID benyttes i dag som innlogging til over 600 tjenester fra stat og kommune. På ett år er antall brukere doblet til 1,5 millioner, og bruken økt med 800 prosent.

I dag kan du bruke MinID blant annet til å levere selvangivelsen, bytte fastlege, sjekke lånet i Lånekassen, søke videregående opplæring, omadressere posten og utføre en rekke oppgaver hos Nav og flere kommuner.

ID-porten, som er utviklet i regi av Direktoratet for forvaltning og IKT, skal åpne for bruk av flere typer eID og gi offentlige virksomheter muligheten til å tilby mer avanserte, personsensitive tjenester, for eksempel knyttet til helseopplysninger.

Hele løsningen er basert på åpen kildekode.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media