Anmeldelse:«Fra Shakespeare til Knausgård - 66 klassikere du naturligvis har lest»

Snarvei til dannelse

Slik bløffer du på deg klassisk kunnskap.

JANNE STIGEN DRANGSHOLT: Forfatter og litteraturforsker med fersk litterær kanon. Foto: NTB Scanpix
JANNE STIGEN DRANGSHOLT: Forfatter og litteraturforsker med fersk litterær kanon. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: I våre dager er det sannsynligvis et større sosialt nederlag å feilinvestere på børsen enn å innrømme hull i den litterære dannelsen. Likevel er det prisverdig at Janne Stigen Drangsholt og Therese G. Eide (illustratør) gir en hjelpende hånd til potensielle strebere som vil delta i intellektuelle sysler. Klassikere «for dummies» kan gå som en slags arbeidstittel for boka «Fra Shakespeare til Knausgård». Undertittel «66 klassikere du naturligvis har lest».

Naturligvis. Alle veit jo det. At Shakespeare ikke er en cocktail og at Knausgård har begått en egotripp i seks bind. Men i snevrere kretser gir det bonus å levere litt mer enn kvisspoeng – altså avsløre dypere kunnskap om klassikerne – og her er det at litteraturforskeren Drangsholt bidrar.

Hun har valgt ut 66 klassikere som et pensum for de presumptivt dannede. Allerede her tramper hun i et minefelt; noen av oss husker bråket da den amerikanske litteraturkritikeren Harold Bloom utga «The Western Canon» i 1994. Litterære kanoner inneholder sprengstoff.

Men jeg kapitulerer og nyter Drangsholts kreative tilnærming. Med kyndig autoritet presenterer hun sitt utvalg, og gjør profft rede for kriteriene. Og hun forteller også hvorfor hvert enkelt verk kvalifiserer som klassiker og dessuten hvorledes og hvem man kan imponere ved å snakke om verket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer