Snarvei til fortapelse?

- På mange måter kan en si at de unge jentene går over til å drikkepå kvinners vis, pent og pyntelig, mens guttene fortsetter å drikke på menns vis, mye og utagerende, skriver kronikkforfatterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskning viser at den relative økningen i bruk av alkohol de senere år har vært størst blant kvinner. I 1979 var alkoholforbruket tre ganger så stort blant norske menn som blant kvinner, mens det i 2004 «bare» var dobbelt så stort. Dette har ført til dramatiske oppslag i media om alle helseskadene denne utviklingen vil medføre for norske kvinner. Er kvinners alkoholbruk ute av kontroll?

Vi vet selvfølgelig at kvinner har mindre vekt og kroppsveske å fordele alkoholen på, og at med samme alkoholmengde vil de få høyere alkoholkonsentrasjon i blodet enn menn. Hvis de drikker like mye, vil de rammes hurtigere av ulike medisinske lidelser. Imidlertid vet vi at kvinner fortsatt drikker mindre enn menn per drikketilfelle, de drikker seg sjeldnere beruset enn menn og skadene de påfører seg selv og sine omgivelser er langt mindre enn for menn. Menn er i flertall både når det gjelder medisinske lidelser, trafikkskader og vold der alkohol er involvert. Alkoholbruk står for vel 11 % av tapte leveår blant menn, men knapt 2 % blant kvinner. Hvor bekymret skal vi da være for forbruksutviklingen blant kvinner?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer