SNARKJØPT GLEDE: Russere på Krim feirer utfallet av gårsdagens folkeavstemning. REUTERS/Vasily Fedosenko SCSNPIX
SNARKJØPT GLEDE: Russere på Krim feirer utfallet av gårsdagens folkeavstemning. REUTERS/Vasily Fedosenko SCSNPIXVis mer

Snarvei til helvete utsatt?

Men Putin kan spenne beina på seg selv på Krim, skriver Morten Strand.

Meninger

Det er et rått diplomatisk spill som nå foregår om Ukraina. Russland vil i utgangspunktet ha et føderativt Ukraina, med reell kontroll over både Krim og mesteparten av Øst-Ukraina. Men med rådkjøret på Krim kan Putin spenne beina under denne politikken.

Straff ut av kontroll? EUs utenriksministre sitter nå samlet for å bli enige om hva slags sanksjoner mot Russland de skal bli enige om. Sanksjonene vil trolig ramme flere i Putins innerste krets, men det er grunn til å tro at særlig Tyskland vil være forsiktig, så ikke spiralen av gjensidige straffetiltak kommer ut av kontroll, og vi vil oppleve noe som likner en ny kald krig.

Likevel vil sanksjonene EU idag diskuterer, bite. I de dokumentene som har blitt sirkulert før dagens utenriksmninistermøte virker det klart at president Vladimir Putins aller nærmeste krets skal rammes med innreiseforbud til EU, og muligens frysing av bankontier, hvis man ikke kommer fram til en diplomatisk løsning i siste liten.

Fortsatt diplomati Hvilke muligheter finnes så for fortsatt diplomati, mens krigstrommene runger fra Krim, fra Kiev, Fra Bussel og Washington, og fra Moskva? Flere enn man skulle tro. Selv om Moskva nå, med folkeavstemningen på Krim på søndag, har skaffet seg et mandat for å ta opp i seg Krim, så er det ikke sikkert at det skjer.

- Vi har alltid sagt at den muligheten vi foretrekker er et forent Ukraina, men med sterke føderale strukturer, der rettighetene og interessene til alle etniske og kulturelle gupper blir reflektert, sier en sentral kilde som administrerer russisk utenrikspolitikk til Financial Times. Det betyr - ideelt sett for Russland - en «bosnisk løsning», med en svak, nærmest ikke-eksisterende sentralmakt, med et sterkt regionalt salvstyre.

Nøytaritet i potten? Dette er en modell som Kiev ikke vil ha, og som vi ikke vil få. Men for å unngå en fullstendig uoversiktelig politisk konfrontasjon mellom Russland og Vesten, så har ikke Kiev det siste ordet i dette dramaet. En mulighet er at Putin får forsikringer om at Ukraina ikke skal inn i NATO, og forplikter seg til nøytralitet, i bytte med at Krim fortsatt blir en del av Ukraina, mens den reelle tilknytning til Russland vil være sterk, på grunn av et sterkt regionalt selvstyre. Den samme grad av selvstyre vil kunne knytte for eksempel Donetsk, og kanskje også andre regioner, nærmere Moskva.

Både USAs utenriksminister John Kerry, og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, har gjort det klart etter deres lange møte i London på fredag, at de diplomatiske samtalene fortsetter. Det betyr at de to partene fortsatt har noe å snakke om. Her ligger det ennå muligheten for å unngå et diplomatisk sammenbrudd mellom Russland og Vesten, og snarveien til gjensidige politiske og økonomiske sanksjoner. Og til slutt til noe som vil likne kald krig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.