Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snåsamann-rekord etter filmpremiere

22.000 nordmenn så premieren i helga.

REKORD: Joralf Gjerstad er kjent som angivelig synsk og helbreder med «varme hender». Dokumentaren om ham har satt ny rekord. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
REKORD: Joralf Gjerstad er kjent som angivelig synsk og helbreder med «varme hender». Dokumentaren om ham har satt ny rekord. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): Joralf Gjerstad har i over 50 år tatt imot folk som søker hjelp for sine plager. I helga var det premiere på filmen «Mannen fra Snåsa», Margareth Olins dokumentar om de omstridte varme hendene i Nord-Trøndelag. 

I filmen følger Margreth Olin den såkalte Snåsamannen og hans møter med folk som søker hjelp for ulike plager. Filmen hadde premiere fredag.

22.000 nordmenn så filmen i løpet av helga, noe som er ny rekord for en dokumentarfilm i åpningshelga, ifølge Norsk filmdistribusjon.

Fornøyd regissør Filmskaper Margreth Olin er fornøyd, men ikke overrasket over den gode åpningen. Olin, som er mest kjent for å lage hardtslående dokumentarer, sier hun aldri har opplevd liknende tilbakemelding.

- Jeg går jo på en måte fra «feelbad» til «feelgood» med denne filmen. Vanligvis tror jeg mange gruer seg til å se filmene mine, men dette virker som en film folk gleder seg til å se. Jeg har aldri fått så mange positive meldinger etter en premiere, sier Olin.

Filmkritiker Einar Aarvig tror en kombinasjon av en velkjent regissør og et omdiskutert tema har ført til store interesse hos kinogåerne.

- Det knyttes så enormt mange meninger rundt Snåsamannens evner. Jeg tror både de som sympatiserer med Gjerstad og de som er kritiske ønsker å se hva slags bilde Margreth Olin tegner av han, sier Aarvig.
 
Fått kritikk
Kristian Gundersen, professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo, har tidligere uttalt seg kritisk om healing. Han har også skrevet boka «Snåsakoden», og er veldig skeptisk til Gjerstads evner. 

- Når det gjelder Snåsamannen så foreligger det jo ingen forskningsmessig dokumentasjon i det hele tatt. Dessuten har man på tross av at healing har eksistert i tusener av år ikke et eneste vanntett bevis verken på virkning eller virkningsmekanisme, har han tidligere skrevet i en kronikk i Dagbladet.

I sin anmeldelse skrev Dagbladets Inger Merete Hobbelstad at filmen preges av manglende kritisk distanse til Gjerstads helbredende evner.

Olin sier filmens mål aldri var å avsløre om Snåsamannen faktisk kan helbrede syke mennesker.

- Dette er først og fremst en film der vi får være flue på veggen og får se hvordan han behandler folk. Dette er en film om mennesket Joralf, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media