Snåsamannen forteller om sitt utrolige liv

Joralf Gjerstad (84) røper flere hemmeligheter i ny bok.

Har skrevet bok: Snåsamannen hjalp over 50.000 mennesker før han sluttet som helbreder i 2008. På mandag kommer hans nye bok i butikkene. Foto: Mette Randem
Har skrevet bok: Snåsamannen hjalp over 50.000 mennesker før han sluttet som helbreder i 2008. På mandag kommer hans nye bok i butikkene. Foto: Mette RandemVis mer

||| Det er i boka «Joralf Gjerstad, Den gode kraften» Snåsamannen forteller om sitt liv som synsk. Han avslører samtidig flere nye detaljer ved sitt liv.

I boka forteller han blant annet om barndommen, og hvordan han tidlig merket at han har spesielle krefter:

«Synskheten gjorde det vanskelig for meg i oppveksten. (...) Når noen sto og snakket sammen femti eller hundre meter fra meg, kunne jeg vite hva de snakket om uten å høre et eneste ord av hva de sa,» skriver han.

Gjerstad forteller også hvorfor det ble spesielt viktig for ham å hjelpe fattige mennesker.

Da han som niåring mistet sin nære venninne Astrid av lungebetennelse, ble det klart for ham at han måtte hjelpe andre mennesker fra samme kår som ham selv:

«Denne hendelsen har fulgt meg siden, og forsterket min vilje til å tjene den fattige delen av vårt folk," skriver han.

Utrolige helbredelser
I den 168 sider lange boka, som gis ut på Gyldendal, forteller Gjerstad videre om mora og søstrene, kona Signe, kjærligheten til fjellet, om livet i Snåsa under 2. verdenskrig og hvordan tidligere statsminister Johan Nygaardsvold ble et enormt forbilde for ham.

Men selv om boka tar for seg mange detaljer ved Gjerstads liv, er historiene om hvordan han helbredet mennesker og hjalp til å finne igjen personer som hadde forsvunnet, som er de mest oppsiktsvekkende.

Gjerstad skriver at det er slitsomt å leve med kraften, men at det er en bør han tar med glede. Grunnen til det er evnen til å hjelpe mennesker, som en døv gutt han en dag fikk på besøk:

«Et ektepar hadde fått en sønn som var døv. (...) Ingen lege kunne gjøre noe med guttens hørsel. En dag oppsøkte de meg, og jeg behandlet ham på ti minutter. Etter dette møtet begynte gutten å høre, og det gjør han fortsatt, nesten 30 år etter,» står det i boka.

Hjalp lensmannen
I nyutgivelsen har Snåsamannen også inkludert flere av brevene han har mottatt. Han har blant annet tatt med et brev fra lensmannen i Stjørdal, Ole Børseth.

Lensmannen hadde lenge slitt med muskelsmerter da han ble helbredet, og i sitt takkebrev til Snåsamannen, skriver han:

«Du begynte å fortelle om mine opplevelser gjennom tida, og det på en så nøyaktig måte at jeg ble helt forundret. (...) Du begynte å behandle meg med å ta utenpå klærne. (...) Plutselig ble jeg varm over hele kroppen og begynte å svette. (...) Etter en stund ville du at jeg skulle gjøre noen bevegelser med armer og bein. Alle smerter var borte,» skriver lensmannen.

Ville slutte å helbrede
84-åringen skriver også om flere av de forsvunnede menneskene han har hjulpet å finne igjen. Han skriver blant annet om hvordan han fant ut hvor omkomne Therese Mari Åkerøy lå.

Hun var en av de tre søstrene som mistet livet i en skredulykke i Jamtfjellet i Nordland i fjor.

«Med ett kom hele fjellområdet til syne for meg, og jeg fikk en sterk følelse av hvor Therese lå. (...) Midt i det hvite så jeg en liten, grønn flekk blant snø og is. Dette synet varte i fem minutter. (...) Therese ble funnet der jeg sa

Kommer over helga: «Joralf Gjerstad, Den gode kraften» kommer i butikkene på mandag. Foto: Gyldendal
Kommer over helga: «Joralf Gjerstad, Den gode kraften» kommer i butikkene på mandag. Foto: Gyldendal Vis mer

Noe som hittil ikke har vært kjent, er at Snåsamannen ønsket å slutte som helbreder i 1981, men et kall fra Gud fikk ham til å fortsette:

«Sommeren 1981 hadde jeg bestemt meg for å slutte som helbreder. En lørdag i juli skulle være min siste dag. Men slik gikk det ikke,» skriver han.

Den samme dagen ble Gjerstad nemlig oppsøkt av en mann med kreft, som spurte om hjelp:

«I det samme begynte det å lyse kring ham, et sterkt lys som en glorie. Jeg hadde sett liknende lys flere ganger, men aldri så kraftig som nå. (...) Den kreftsyke mannen måtte være en budbringer fra de usynlige kreftene til meg. (...) Denne lørdagen fant jeg ut at jeg ikke kunne slutte med helbredingen, til det var kraften for mektig

— En ny tid oppstår
I et annet kapittel skriver Gjerstad om reisen rundt i landet etter lanseringen av boka «Snåsamannen, kraften som helbreder», som ble skrevet av Ingar Sletten Kolloen og gitt ut i 2008.

Den ferden var ikke bare positiv: «Men selv om gleden var stor, møtte vi mange mennesker som gråt åpenlyst. De hadde blitt helbredet fra forskjellige sykdommer etter å ha vært hos meg i Snåsa. Det var ikke så lett for meg å møte disse menneskene. (...) Jeg ser meg selv om den minste mann, som vokste opp i fattige kår i 1930-årene

Mot slutten av boka skriver den tidligere klokkeren at menneskeheten snart vil gå inn i en ny tid.

«I dag er det mye egoisme rundt om, mange er mest opptatt av seg selv, og vi glemmer ofte å hjelpe våre medmennesker. (...) Folk søker stadig etter den kraft som harmonerer med deres trang til en sjelelig fornyelse. Det er denne utviklingen som vil forandre menneskene til å tjene det gode og gi oss håp om en rettferdig verden. (...) Denne forandringen vil komme raskt, over en tiårsperiode vil vi merke at en ny tid oppstår. (...) Kjærlighetens kraft vil blomstre

• «Joralf Gjerstad, Den gode kraften» kommer i butikkene på mandag.