Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Snåsamannen har sagt sitt

86-åringen talte for siste gang i går.

BÆRUM (Dagbladet): I samtale med sokneprest Trygve Rø og Ingrid Haavig foran en fullsatt menighet, kom Joralf Gjerstad med den oppsiktsvekkende nyheten.

- Dette er siste gang jeg snakker til en forsamling, gjentok han overfor Dagbladet etter møtet med over 500 frammøtte i kirken.

Snåsamannen hadde tatt turen fra Trøndelag til Bærum sammen med kona Signe og sønnene Svein Magnus og John Sverre.

- Alle har kraften Den fullsatte kirka hyllet Snåsamannen, som fortalte og forkynte. Også før han fikk hjelp til å komme opp foran alteret og fortelle om sin gjerning, var det mange som ville klemme og holde ham i hendene.

Joralf Gjerstad brukte mye tid på å forkynne om sin tro, men også om sine gjerninger og helbredelse.

- Alle har den kraften i seg. Hver og en kan bruke denne åndsmakta. Troen gir styrke og kan forandre oss helt, sier Joralf Gjerstad.På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor han trekker seg fra offentligheten, svarer Snåsamannen at han ikke har krefter til å fortsette.

- Jeg er snart 87 år, og orker ikke mer - men, nei. Jeg har ikke tenkt å dø.

GIR SEG: Joralf «Snåsamannen» Gjerstad annonserte at dette nok var siste gang han snakket offentlig.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GIR SEG: Joralf «Snåsamannen» Gjerstad annonserte at dette nok var siste gang han snakket offentlig. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Etter den vel timelange samtalen, sang Hanne Krogh. Da det hele vår over, ble midtgangen i kirken fylt med flere hundre tilhørere som ønsket å få møte ham. Flere fortalte om sine plager og ønsket tydelig hjelp fra Snåsamannen.

Ny bestselger på gang Det er blitt skrevet flere bøker om Joralf Gjerstad, men det var først med Ingar Sletten Kolloens «Snåsamannen» i 2008 det virkelig tok av.

Den er blitt solgt i 135000 eksemplarer. For to år siden kom «Den gode kraften», som har passert 100000 solgte. Til sammen er det solgt flere hundre tusen bøker om Snåsamannen og hans påståtte helbredende krefter.

Neste måned kommer en ny bok om Snåsamannen, «De gode gjerninger», som er ventet å bli en bestselger på Gyldendal.

Ifølge forlaget deler han der sine tanker og opplevelser rundt det å ha synske og helbredende evner. Budskapet er enkelt og allmenngyldig: «Det er ingen tvil, vi mennesker er skapt for å tjene det gode.

Hyllet som en profet Men da Dagbladet spør Joralf Gjerstad om han vil snakke om sin nye bok, blir han stum som en østers.

- Nei, jeg vil ikke snakke om boka nå, sier Toralf Gjerstad.

Han er tydelig på å takke alle mennesker rundt seg. De frammøtte i kirken er glade og hengivne overfor mannen, som har truffet så mange med sine fortellinger og sterke religiøse overbevisning.

OMSVERMET: Snåsamannen er populær, men i ferd med å gi seg. Han orker ikke lenger reise land og strand rundt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OMSVERMET: Snåsamannen er populær, men i ferd med å gi seg. Han orker ikke lenger reise land og strand rundt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Han blir hyllet som en profet, og takker ydmyk for hyllesten med følgende avslutningsord:

- Gå ut og tjen herren!

FULLSTAPPET: Høvik kirke var fylt til randen da Snåsamannen kom for å tale til menigheten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FULLSTAPPET: Høvik kirke var fylt til randen da Snåsamannen kom for å tale til menigheten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media