Snåsamannen og Margreth Olin utfordrer kirken til å ta ansvar i asyldebatten

Vil ha nasjonale merkedager for flyktninger.

UTFORDRER: Filmskaper Margreth Olin har vært flue på veggen når Joralf Gjerstad forsøker å hjelpe menneskene som oppsøker ham. Nå går de to sammen og utfordrer kirken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTFORDRER: Filmskaper Margreth Olin har vært flue på veggen når Joralf Gjerstad forsøker å hjelpe menneskene som oppsøker ham. Nå går de to sammen og utfordrer kirken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Du må tilbake til den presten og be om en ting, sa Joralf Gjerstad til Margreth Olin under arbeidet med filmen «Mannen fra Snåsa».

Mandag åpnet den mye omtalte filmen den internasjonale filmfestivalen i Tromsø.

Filmen dokumenterer 22 ulike mennesker og deres møte med Joalf Gjerstad. 89-åringen best kjent som Snåsamannen, har i en årrekke vært kjent for sine påståtte synske og helende evner.

Filmskaper Margreth Olin har tidligere fortalt Dagbladet at møtet med Gjerstad forandret livet hennes.

Nå vil hun, med innspill fra Gjerstad, forsøke å forandre flere liv. Sammen kom de to med en konkret oppfordring til kirken om å ta grep i asyldebatten i går kveld.

Viser nye klipp Under et arrangement i Oslo Domkirke, kalt «Hva er det som skjer på Snåsa?» møtte Margreth Olin og Joralf Gjerstad sogneprest Elisabeth Thorsen for en samtale. Thorsen var en av de 22 menneskene som ble med til Snåsa for å møte Gjerstad.

I likhet med Margreth Olin tvilte Elisabeth Thorsen på sitt virke og dro til Snåsa for å få råd.

Sekvensen med sognepresten ble ikke tatt med i filmen, men ble vist under arrangementet.

VIL FORANDRE: Margreth Olin og Joalf Gjerstad var til stede i Oslo Domkirke i går kveld. Foto: Heidi Molstad Andersen / Dagbladet
VIL FORANDRE: Margreth Olin og Joalf Gjerstad var til stede i Oslo Domkirke i går kveld. Foto: Heidi Molstad Andersen / Dagbladet Vis mer

Margreth Olin kom også med en konkret oppfordring til kirken under arrangementet.

- Jeg håper at kirken vi etablere en dag i året hvor kirkeklokkene ringer over hele landet, at kirkene har en merkedag for flyktninger, sier Margreth Olin til Dagbladet før arrangementet og legger til:

- Jeg håper dette kan bli noe man kan spre til andre land også, slik at vi en dag i året stoppet opp og husker på krigens omkostninger, lidelser og brutalitet ved at kirken maner til oppmerksomhet, sier hun.

- Vil stoppe forslaget Kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Ingeborg Dybvig, forklarer overfor Dagbladet at forslaget sannsynligvis ikke vil bli realisert. 

- Når det gjelder dette forslaget, så har Kirkemøtet, som er det øverste organ i Den norske kirke, vedtatt at kirkeklokker ikke kan brukes til noe som kan oppfattes politisk. Dermed er det nærliggende å tro at dette vedtaket vil stoppe Olins forslag, sier hun til Dagbladet.

- Når det er sagt så er det viktig å understreke at det bes for flyktninger og asylsøkere i kirker over hele landet, hver søndag. Det er satt i gang flere tiltak som retter seg mot flyktninger og asylsøkere, og det er et stort engasjement, både blant frivillige organisasjoner og de mange menighetene. 

Utfordrer sognepresten Olin kom i tillegg med en egen oppfordring til sogneprest Elisabeth Thorsen om at hun skal invitere kvinner som kjemper for likestilling under kontrollerende regimer, og gir dem en talerstol i kirken.

- Dette er jo veldig politisk?

- Jo, men kirken har vært en human aktør overfor flyktninger i mange år.

GÅR SAMMEN: Margreth Olin og Joralf Gjerstad går sammen om å utfordre kirken. Foto: Morten Krogvold
GÅR SAMMEN: Margreth Olin og Joralf Gjerstad går sammen om å utfordre kirken. Foto: Morten Krogvold Vis mer

Etter sitt møte med Olin i går, forklarer Thorsen at hun er positivt innstilt på forslaget, og mener filmskaperens visjon kommer fra et langvarig, og dyptpløyende arbeid. 

- Jeg tviler på at Kirkemøtets vedtak kolliderer med Olins oppfordring. Slik jeg har forstått er ikke dette regler som er hugget i sten. Kirken trenger å vise at de forstår tiden vi lever i, sier hun og fortsetter:

- Vi ønsker konstruktive og tydelige forslag velkommen, og vil gjerne sette denne oppfordringen til live. Etter arrangementet i dag var det mange som kom bort og fortalte at de gjerne ville være med å ringe kirkeklokkene.

Det blir førpremiere for filmen i Oslo onsdag, før det er vanlig premiere fredag.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer