Snåsamannen på norgesturné

Joralf Gjerstads nye nok «Den gode kraften» gikk rett til topps på boklista. I oktober legger han ut på reise landet rundt for å møte sitt publikum og signere bøker.

UT PÅ TUR: Joralf «Snåsamannen» Gjerstads nye bok gikk rett til topps på boklista. I oktober drar han på norgesturné. Foto: Lars Eivind Bones
UT PÅ TUR: Joralf «Snåsamannen» Gjerstads nye bok gikk rett til topps på boklista. I oktober drar han på norgesturné. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

||| - Det var da alvor. Det var flott, utbryter Joralf Gjerstad på telefon i går kveld.

Dagbladet har nettopp fortalt at hans nye selvbiografi har gått rett til topps på boklista for generell litteratur.

«Den gode kraften» ble lansert under Oslo Bokfestival forrige helg, og var i salg bare halvparten av uka boklista baserer seg på.

Gjerstad er veldig glad for anerkjennelsen, og gleder seg nå til å møte sitt publikum.

- På søndag skal vi arrangere kulturkveld på Snåsa Hotell. Dit kommer stiftelsen som skal snakke om barndomshjemmet mitt som museum, mens jeg skal fortelle om eget liv og signere bøker. Og så blir det vaffelsalg, forteller Gjerstad.

Norgesturné Førsteopplaget av «Den gode kraften» var på hele 20000 eksemplarer. Allerede har forlaget bestilt 10000 til fra trykkeriet. Det opplyser redaksjonssjef i Gyldendals dokumentaravdeling, Jan Swensson, til Dagbladet.

Søndagens arrangement begynner klokka 15, og X-faktor-deltaker Chand Torsvik, som Gjerstad i forrige uke omtalte som «en av Norges beste musikere», skal underholde. Begivenheten i hjembygda blir starten på en omfattende turné for Snåsamannen.

KULTURKVELD: Her er Joralf Gjerstad i resepsjonen til Snåsa Hotell, sammen med eieren Lars Sandvik. Førstkommende søndag arrangerer de kulturkveld der. Foto: Lars Eivind Bones
KULTURKVELD: Her er Joralf Gjerstad i resepsjonen til Snåsa Hotell, sammen med eieren Lars Sandvik. Førstkommende søndag arrangerer de kulturkveld der. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- I slutten av oktober drar jeg nordover. Jeg skal signere bøker i Mosjøen, Bodø og Mo i Rana, før jeg drar til Trøndelag, hvor jeg skal innom Namsos, Verdal og Trondheim. Før jul skal jeg til Bergen, Lillehammer, Oslo og Drammen. Men så tar jeg julekvelden, sier Gjerstad og ler.

—Det er veldig flott å møte folket. Iblant kommer mennesker jeg hjalp for førti år siden. Det er som jeg kjenner dem, forteller 84-åringen.

Swensson bekrefter at Gjerstad skal signere bøker i bokhandlere landet rundt, men forteller at tid og sted ikke er spikret. Besøkene vil skje puljevis, og byer som Tromsø, Kristiansand og Stavanger vurderes.

- Det er mulig Gjerstad vil komme innom flere steder, men det kommer an på etterspørselen og hvor mye han orker, sier Swensson.
Museum Snåsamannen forteller at han fortsatt får mange henvendelser fra mennesker som ønsker å bli helbredet. Selv om populariteten holder stand, ønsker han ikke å gå tilbake til sitt virke.

- Kraften er like sterk, men lysten er mindre. Køa utenfor huset mitt har vært lang. Jeg er ingen ungdom lenger, og vil ha fri. Derfor tør jeg ikke gå bort i helbredingen lenger.

Men selv om kraften får hvile, skal Snåsamannen ikke glemmes. Gjerstad forteller til Dagbladet at hans barndomshjem, Gjerstad Vestre, skal åpnes som museum til våren.

I dag bor han i huset Gjerstad Østre, som ligger på samme tomt.

HJEMME: Joralf Gjerstad sammen med kona Signe hjemme ved huset på Snåsa. Foto: Lars Eivind Bones
HJEMME: Joralf Gjerstad sammen med kona Signe hjemme ved huset på Snåsa. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Søsteren min Anna overtok barndomshjemmet. Da hun døde for to år siden, fikk jeg det og alt innbo på den betingelse at jeg ikke skulle selge eller auksjonere bort noe. Det ble nedsatt en stiftelse, som jeg nå har trukket meg ut av. Den skal åpne museum i huset hvor jeg er født og oppvokst.

- Det blir et minne, og det er fint. Om det er noe å minnes da, fleiper Gjerstad.

Tør ikke tippe på salget I oktober 2008 kom biografien «Snåsamannen», som er skrevet av Ingar Sletten Kolloen. Også den boka gikk rett til topps på boklista da den ble lansert, og solgte totalt 120000 eksemplarer.

Salget overgikk alles forventninger, og sine spesielle evner til tross, selv ikke Gjerstad klarte å forutse et slikt kjempesalg.

- Jeg tippet på salget forrige gang, og sa 72000 solgte. Det ble en så stor bommert at jeg ikke tør å tippe igjen.