Snåsamannen tjente to millioner i fjor

Fra enkle kår til bokmillionær.

Snåsa, 20090213. Joralf Gjerstad, Snåsamannen, (82) får fortsatt over 100 brev hver dag fra folk som vil ha hjelp. 
Foto: Lars Eivind Bones

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
Snåsa, 20090213. Joralf Gjerstad, Snåsamannen, (82) får fortsatt over 100 brev hver dag fra folk som vil ha hjelp. Foto: Lars Eivind Bones Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedeskVis mer

||| (Dagladet): I sin nylig utgitte selvbiografi forteller Joralf Gjerstad om en oppvekst i enkle kår i Trøndelag. Men det var før han ble rikskjendis for sine varme hender, og fikk tilnærmet fast plass på boklistene.

I fjor tjente Joralf Gjerstad nesten to millioner kroner.

Inntekten økte dermed betraktelig fra 2008, da han stod oppført med 303 385 kroner.

Ikke opptatt av penger
Formuen er nå på respektable 1,7 millioner. Dette gjør ham til en av Norges besttjenende forfattere. På Dagbladets forfatterliste - hvor de storselgende krim- og serieforfatterne er utelatt - havner han på en femteplass. Bak de kjente, skjønnlitterære forfatterne Jostein Gaarder, Anne B. Ragde, Knut Nærum og Lars Saabye Christensen, men foran bestselgere som Frode Øverli og Per Petterson.

Gjerstad har flere ganger sagt til Dagbladet at han ikke er noe opptatt av penger.

- Glem økonomien. Alle tenker på penger. Men penger tapper deg for kraft. Tenk heller på det som er godt, sa han til Dagbladet i 2008.

Lukurative bøker
Han arbeider gratis med å hjelpe folk, og har sagt at han tror de som tar betalt for å helbrede ikke egentlig har evnen til det.

- Hvis jeg hadde tatt penger for å hjelpe folk, tror jeg at evnene mine ville forsvunnet, sa han i et intervju med Dagbladet i fjor.

Derimot ser de etterhvert flere bokutgivelsene ut til å være en lukurativ affære for snåsamannen. Han ble rikskjendis for alvor etter Ingar Sletten Kolloens biografi «Snåsamannen», som kom i 2008. Den ble årets bestselger. Og da Gjerstad ga ut sin egen selvbiografi, «Den gode kraften» i høst, gikk den rett til topps på boklista.

Men Joralf Gjerstad fikk sin første biografi allerede i 2000, da journalist Arvid Erlandsen ga ut «Med varmt hjerte og varme hender». I 2006 skrev Gjerstad selv boka «Å stå i lyset», om sin bakgrunn, sitt virke og sine inspirasjonskilder.

PS: Norges mest omtalte forfatter det siste året, Karl Ove Knausgård, figurerer langt nede på lista med en inntekt på beskjedne 209 287 kroner. De lave tallene har trolig sammenheng med at han i 2003 meldte utvandring til Sverige.