Anmeldelse Film «Oslo—København»

Snedig om to par på tur

I «Oslo—København» er det lett, betent spørsmål som utløser et ras av følelser og konflikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Det er noe påfallende mange gode manus og teaterstykker har til felles. Det er at de setter opp en relativt enkel konstellasjon av mennesker — la oss si en familie som samles til jul, eller, som i tilfellet «Oslo—København», to par som er henvist til samme sted.

Det kan se tilforlatelig ut, men det oppstår noe i friksjonen mellom akkurat disse menneskene som bringer frem noe skjult i dem, det de forakter i seg selv og hverandre, komplekser, lengsler — som gjør at disse historiene handler om noe større og mer enn noen av dem.

Kløktig kombo

«Oslo—København» har en slik kløktig kombinasjon av mennesker i sentrum: Et velstående, middelaldrende par, Linn (Rudy Claes) og Ingar (Hallvard Holmen) har invitert et yngre par, Ingeborg (Kathrine Thorborg Johansen) og Tom (Lars Berge) på danskebåten. Ingeborg er ansatt i Linns bedrift, øyner en forfremmelse og er ivrig etter å gjøre inntrykk, mens den idealistiske vestkant-SV’eren Tom og den harry, pralende Ingar umiddelbart avskyr hverandre. Det viser seg imidlertid at grunnen til invitasjonen har lite å gjøre med det profesjonelle, og alt å gjøre med, skal vi si, livets andre sider, kvinnekroppens begrensninger og muligheter, og spørsmålet om hvem som egentlig bestemmer over den. Og nye allianser oppstår: Det er kvinnene som åpenbart står for pengeinntjeningen i begge forhold, og den økende utålmodigheten med mennene sine kommer stadig klarere frem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer